Pomoć za petogodišnje Novopazarke obolele od cerebralne paralize

Skoro 300 sportista Vasršnjeg turnira igralo je jednom dušom i istim ciljem da obezbede deo srestava za lečenje obololih devojčica Merjem i Nikoline. Kao i vekovima unazad, zajedničkog života u Novom Pazaru ni sada se nije gledalo ni na veru, ni na naciju.

„Taj novac nam mnogo znači, da platimo sve ono što je zta našu decu potrebno: logopedi, defektolozi, fizikalne terapije, odlazak za Beograd, Novi Sad, odlazak za inostranstvo i slično. Operacija koja je trebalo da se obavi u Americi koja je koštala 100 hiljada evra je odložena i ove godine u septembru mesecu bi smo ponovo trebali. Kao što rekoh Merjem sada ima pet godina znatno je bolja još uvek ne hoda. I ovim putem želim da se zahvalim vama, sugrađanima, celoj Srbiji“, naglašava zahvalna Amina Kurtanović Nikšić, Merjemina majka.

Bez podrške svih aktera društva nema ni borbe roditelja za decu. Međutim, Amina se nedavno suočila sa gorkim iskustvom nerazumevanja u svom gradu.

Amina dodaje: „Jedan privatni vrtić nije želeo da primi dete sa smetnjama u razvoju, na svu sreću. Širom otvorena vrata sam našla u državnom vrtiću. To je došlo do Ministra Memića, on je prepoznao problem javio se, posavetovao me šta da radim u budućnosti“.

Uz cerebralnu paralizu petogodišnja Nikolina ima još jednu tešku bolest što dodatno iziskuje nove troškove za lečenja

„Primala je matične ćelije, imala je pet operacija kukova, rađen joj je VE PE Šaut i ima epilepsiju kao propratnu bolest. Lečenje je skupo nama je svaki odlazak za Instambul 9000 evra. Svaki dinar dobro dođe“, ističe Marija Đukić, Nikolinina majka.

Vaskršnji turnir u malom fudbalu trajao je 15 dana.

Ljubomir Jeremić, iz Udruženja „Pravoslavna omladina Raške oblasti ističe da su na ovogodišnjem turniru uspeli da sakupe 800 hiljada dinara. „Novac je ravnomerno raspoređen i svota od 400 hiljada dinara uplaćena je na tekući račun i jedne i druge devojčice. Mislim da na ovaj način pravim potezom prezentujemo i svoj grad, a i rad Udruženja koji se svakako neće zaustaviti na ovome“, dodaje Ljubomir.

Da podsetimo priču o obolelim tada, dvogodišnjim, devojčicama Merjem i Nikolini, prvi put smo plasirali 2021. godine putem naše medijske kuće, kada je i pokrenuta prva akcija pomoći.

 

(RTS)