Pomoć poplavljenima u Trsteniku

Ljubostinjska reka Grabovac je plavila mnogo puta pričinivši štetu usevima i kućama. Da bi se nove sprečile ministarstvo poljoprivrede u sanacione radove uložilo je 90 miliona dinara.

„Uska reka bila, bilo je žbunje tu, drveće, loma, svašta se baca u reku, sada reka ima da vuče to sve, neće da ostane ništa. Sad sam obezbeđen, sad sam srećan kao da sam napravio jednu novu kuću“, kaže Mihajlo Miletić, iz Grabovca.

Rešenje se traži i za bujične vodotokove koji su na mestu ukrštanja sa trasom auto puta pričinili ogromne štete poljoprivredi.

„Pokušavamo da svaki od ovih potoka koji dođe, nanese neku štetu, da se bar neka prelazna deonica uredi, da taj donji deo, koji gravitira ka koridoru bude rešen“, navodi Goran Puzović, direktor JP „Srbijavode“.

Trsteničkim poljoprivrednicima opština će i ove godine pomoći podsticajima za nabavku mehanizacije i osiguranje useva.

„Što se pokazalo kao krucijalno sada kada su ove poplave vrlo učestale. Izdvajamo 12 miliona dinara za ovu namenu, Rasinski okrug ima sada 70% povraćaja premije osiguranja, zahvaljujući ministarstvu poljoprivrede i Uredbi kojom je ova pomoć usmerena i na ceo Rasinski okrug“, ističe Milena Turk, predsednica Opštine Trstenik.

Vaučere za pokretanje nove proizvodnje od ministarstva je dobilo 47 trsteničkih poljoprivrednika čija su gazdinstva pretrpela štete u poplavama.

Vaučere će ukupno dobiti 222 gazdinstva u 7 opština, koja će sredstva za nabavku repromaterijala i opreme moći da iskoriste do kraja maja.

(RTS)