Pola veka jagodinskih Dana komedije

Za više od pet decenija koliko festival postoji u Jagodini je odigrano oko 400 predstava. Više od hiljadu umetnika ovde je napravilo svoje glumačke bravure. Mnogi su i prve svoje nagrade dobili baš na Danima komedije. Uz male i velike „ćurane“ stasavali su glumci, ali i pozorišna publika. Radovali se i smejali i gromoglasnim aplauzima bodrili glumce. Tokom proteklih decenija kroz predstave shodno vremenu menjao se i smeh od banalnog do onog koji tera na razmišljanje, ali i bes. Pozorište je kako su isticali mnogi koji se bave teatrom neodvojivo od vremena u kome živimo.

„Ono što je važno kada govorimo o 50 godina festivala Dani komedije to je veliko nasleđe koje ovaj festival ima, njegov uticaj na kulturni život Jagodine, Srbije i na pozorišni život ne samo Srbije nego i nekako danas kada govorimo o tome i šireg regiona“, smatra Nebojša Bradić, umetnički direktor Festivala.

Za 50. festival selekciju predstava napravio je Aleksandar Milosavljević. U žiriju su Svetislav Bule Goncić, upravnik Narodnog pozorišta, Željko Jovanović, umetnički direktor Pozorišta na Terazijama i reditelj Đurđa Tešić. „Zlatni ćuran“ ,priznanje za životno delo biće uručen glumici Olgi Odanović.

(RTS)


Ostavite komentar