Podrška preduzetničkim idejama Leskovčana

Sve što zamisli četrdesetčetvorogodišnja Sanela sa lakoćom skroji i sašije. Završila je Visoku tekstilnu školu. Posle 10 godina rada u leskovačkim fabrikama pokrenula je svoju proizvodnju. Zahvaljujući donaciji Helpa dnevnu sobu pretvorila je u radionicu. Šije krevetiće za kućne ljubimce. Tržište ima, zadovoljna je i zaradom.

„Donacija me pokrenula da registrujem svoju radnju, omogućila mi da ubrzam proces rada i da dam lični pečat svojim proizvodima tako što sam uzela mašinu za digitalni vez“, kaže Sanela Đorđević iz Vinarca kod Leskovca.

U proteklih 8 godina nemačka organizacija Help i grad Leskovac koji učestvuje sa 30 odsto sredstava finansirali su 15 projekata. Za pokretanje posla i proširenje kapaciteta uloženo je više od 1 300 000 evra. U uslužnim i zanatskim delatnostima posao je dobilo 400 Leskovčana.

„Imamo puno zanata, imamo interesantnih novih zanata i uvek smo donatorima interesantni kao grad. Od registrovanih,novoregistrovanih 85 odsto je i dalje radi i posluje, što je stvarno veliki, veliki uspeh“, navodi Milka Ilić iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Leskovac.

U toku je novi konkurs za donacije Helpa uz podršku nemačke vlade. Interesovanje je veliko među mladima ali i onima iz kategorije teško zapošljivih lica.

„Nedavno sam počela da se bavim proizvodnjom peciva. Podrška bi mi dobro došla iz razloga ulaganja su velika,zato sam se prijavila za ovaj program“, kaže Tamara Petrović iz Leskovca.

„Donacije su sada povećane na 3000 evra.To je jedna novina, druga novina je što će prednost u ovom projektu imati donacije čija će oprema imati uticaj na zaštitu životne sredine i smanjenje to jest poboljšanje energetske efikasnosti“, navodi Igor Balić iz nemačke organizacije „Help“.

Projekat inkluzije i ekonomskog osnaživanja Zapadnog Balkana traje do kraja naredne godine. U Leskovcu će biti podržano 25 novih, preduzetničkih ideja.

(RTS)