Pirot: Mlekarska škola predstavila organske proizvode

Kačkavalj se u Mlekarskoj školi i dalje proizvodi ručno, u korpi od leskovog pruća i po recepturi starijoj od dva veka. Tradicija se čuva, a proizvodnja prilagođava zahtevima tržišta.

„Mi Pirot kao opština nemamo uslove za kvantitativnu proizvodnju i našu budućnost vidimo u kvalitativnoj proizvodnji. S obzorom na sve potencijale koje pruža Stara planina, odlučili smo se za organsku proizvodnju. Cena organskih proizvoda će biti za nijansu viša u odnosu na ostale, ali cena organskog mleka je značajno veća“, navodi Nenad Đorđević, direktor Mlekarske škole.

Put do registracije organske proizvodnje je dug i stalno se kontroliše.

„Da bi neko mleko bilo organsko potrebno je 5 godina da krave, ovce i zemljište gde pasu – budu ispitivani, pa tek onda dolazi sertifikaciona kuća. I nakon pet godina praćenja tek sledi naziv organsko mleko“, ističe Aca Mančić, profesor Mlekarske škole.

Zato organski proizvodi imaju vrhunski kvalitet. A da bi više stočara počelo organsku proizvodnju neophodna je izmena zakonskih propisa i veće subvencije.

„Neminovno je da će doći period kada ćemo morati da svi od lokalne samouprave, preko Države i Ipard fondova mnogo više obratimo pažnju na organsku proizvodnju. Ona jeste u manjem obimu, ali je mnogo profitabilnija“, kaže Miloš Colić, zamenik gradonačelnika Pirota.

U radionici Mlekarske škole svakoga dana preradi se više od 5 tona mleka, a u procesu proizvodnje aktivno učestvuju i učenici. Autohtoni proizvodi i školovani mlekari, garancija su očuvanja tradicije.

(RTS)