Pančevačke fasade čekaju obnovu

Fasade jednog grada su njegovo ogledalo i ostaju u sećanju svakome ko poseti neko mesto. U Pančevu postoji mnogo starih objekata koji su pod zaštitom države i grad bi dobio drugačiji i mnogo lepši izgled kada bi se samo neki od njih obnovili.

Pančevo ima mnogo lepih i arhitektonski veoma vrednih zgrada po kojima je prepoznatljivo. Neke su obnovljene, ali ima i onih koje godinama čekaju rekonstrukciju. Jedan od najlepših obejakata nalazi se u centru grada koji je izgrađen početkom 20. veka. Na fasadi se mogu uočiti elementi mađarske secesije, a posebno je naglašen ugao palate sa šestougaonom kupolom.

Nekad knjižara i štamparija,  danas je filijala Repbličkog fonda za zdravstveno osiguranje. Od 2103. godine objekat je proglašen spomenikom kulture, urađen je i projekat za obnovu, ali nikako da se obezbedi novac za početak neophodnih radova.

“Ima divnih zgrada, ali da je toliko zapušteno u samom centru grada je nedopustivo. Neko će reći da je privatizovano, da je prešlo u druge ruke kako se već događa u ovoj tranziciji, ali jednostavno to je neoprostivo”, kaže jedna sugrađanka.

“Treba zabraniti ovu izgradnju, što grade ove zgrade, ruše kuće koje su nekad bile lepota ovog grada”, smatra jedan Pančevac.

Zavod za zaštitu spomenika u svojoj dokumentaciji čuva izvorni oblik svih zaštićenih objekata u gradu, ali za njihovo očuvanje i rekonstruciju nikako da se obezbedi dovoljno novca. I dok su neke stare zgrade u fazi rušenja ima i pojedinačnih slučajeva gde se fasade obnavljaju, ali nedostaje njihovo plansko sređivanje:

“Ono što nama nedostaje u ovom momentu je nekakav stimulativni mehanizam na nivou države ili grada gde ćemo mi moći da ponudimo vlasnicima ili korisnicima zgrada neke stimulativne programe gde će oni imati olakšice prilikom izvođenja radopva na spomenicima kulture”, kaže Grozdana Milenkov, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika-Pančevo.

Trebalo bi što pre doneti odluku o sređivanju fasada, jer bi sa njihovim održavanjem i grad zasijao u nekom mnogo lepšem svetlu.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike