Otvoren Oktobarski likovni salon u Šapcu

Neobičan izbor materijala koji deluje kao niz mikroskopskih snimaka, lični pečat i autentičnost, doneli su Dominiki Morariju iz Vršca nagradu za slikarstvo. Među skulpturama, prema oceni članova žirija, izdvojila se jasna poetika Željke Momirov iz Beograda.

“Predstavljena je skulptura rađena u livenom aliminijumu pod nazivom ,,Putovanje,, jedna vrlo svedena forma”, navodi Željka Momirov, dobitnica nagrade za skulpturu.

Nagrada iz Fondacije „Igor Belohlavek“ pripala je Urošu Lukiću. Priznanje za rad na papiru dele Kristina Pirković i Dragiša Marinković.

“Izlažem dugo na ovoj izložbi još od kraja srednje škole, tako da je to u Šapcu, vrhunac, izložba sa najviše autora, izložba koja ima veoma dugačku tradiciju, tako da je čast učestvovati na ovako jednoj manifestaciji”, kaže Dragiša Marinković, dobitnik nagrade za rad na papiru.

Novom susretu svakog oktobra raduju se i umetnici i organizatori.

“Ono što bismo mogli izdvojiti kao neku posebnost ovog salona, i to ne samo ove godine, nego poslednjih nekoliko godina, jeste tendencija da se napravi izložba koja će sa jedne strane pratiti savremeni trenutak na srpskoj likovnoj sceni, tome svakako doprinosi nemali broj autora, koji dolaze iz drugih likovnih sredina, i negde prave pandam autorima koji stvaraju u našoj sredini, tako da dobijamo jednu celovitiju sliku likovne scene jednog dela stvaralaštva u našoj zemlji”, ističe Tatjana Marković, autorka postavke.

Šabački Oktobarski salon je i najstarija kulturna manifestacija u gradu na kojoj je do sada izlagalo više od 2.000 umetnika.

(RTS)


Ostavite komentar