Otvoren Kulturni centar romske zajednice u Pirotu

Violina mu je najbolji drug od malih nogu. Lazar Asković je učenik drugog razreda Tehničke škole u Pirotu, a završio je i nižu muzičku školu.

„Violina je jedan poseban instrument i ne može svako da ga svira. Potrebno je uneti emociju i zato sam odlučio da sviram violinu u muzičkoj školi. Planovi su mi da se bavim muzikom i dalje, a trenutno sviram u folklornom ansamblu Doma kulture“, kaže Lazar Asković, učenik.

Romska zajednica u Pirotu davno je prepoznala važnost obrazovanja.

„Sva naša deca pohađaju osnovnu školu, a veliki broj upisuje i završava srednju školu, a kasnije se opredeljuju i za fakultet. Obrazovanje jeste ključan faktor celog života Roma jer pruža mogućnosti za zapošljavanje, pokretanje sopstvenog biznisa i izlazak iz kruga siromaštva“, navodi Silvija Nešić, UG „Ternipe“.

Kulturni centar Roma u Pirotu, obnovljen na inicijativu građana, najbolji je primer poštovanja različitosti.

„A različitost kada govorimo o romskoj nacionalnoj manjini upravo je jezik, kultura, identitet, istorija. Danas upravo proslavljamo različitost“, kaže Radmila Nešić, predsednica UG „Ternipe“.

„Osnivanje i funkcionisanje kulturnog centra Roma u Pirotu predstavlja značajan trenutak u promociji romske kulture u ovom regionu, ali i instrument povezivanja ljudi kao nosilaca kulture“, navodi Janoš Babiti, Šef misije Saveta Evrope u Beogradu.

„Zajedno sa donatorima smo uredili preko 20 romskih kuća, a imamo i druge projekte vezane za ekonomsko osnaživanje i njihovo osamostaljivanje u daljem životu“, kaže Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota.

Romsko naselje u Pirotu jedno je od najbolje uređenih u Srbiji, a obnovljeni Kulturni centar doprineće očuvanju tradicije i zbližavanju ljudi.

(RTS)