Otklanjaju se posledice sinoćnjeg nevremena, meteo-alarm i dalje na snazi

Šezdesetpetogodišnja Somborka izgubila je život kada je, tokom nevremena, na njen automobil palo stablo. Žitelji Sombora strepe od dotajalosti drveća, jer je vetar čupao i lomio stabla na više lokacija u gradu i okolini. U Novom Pazaru proglašena je vanredna situacija.

“Da kažem da je voda čista, za upotrebu. Naš Zavod za javno zdravlje nije imao prijava za nekakve situacije, gde su oni nadležni. Analizirali smo takođe putnu infrastrukturu, koja je dosta oštećena. Napravili smo raspored građevinskih mašina, koje će da rade na sanaciji terena”, navodi Ismail Dupljak, rukovodilac odeljenja za vanredne situacije.

Mehanizacija je angažovana i u požeškom kraju u kojem srećom nije došlo do izlivanja reka, ali su bujični potoci zadali glavobolju pojedinim žiteljima.

Dragan Bojić, iz Požege pokazuje: “To je sve od ovog potoka Radovačkog, koji nije regulisan, ili su oni koji su trebali da ga regulišu nisu regulisali. Niko ne preduzima nikakve mere da se to reguliše”.

U Požegi nije proglašena vanredna situacija, ali je Štab preduzeo mere i aktivnosti na otklanjanju posledica. Lunovo Selo kod Užica bilo je takođe na udaru gradonosnog oblaka.

“Tri puta je objelio. Nije bilo neke štete, ali je ono što se kaže – pravo objelio. Sad videćemo na malini, kupini, na voću, kad prođe ovo vreme”, kaže Miloš Mitrović, iz Lunovog Sela.

U domaćinstvu Antonijevića nabujali potok naneo je mulj u voćnjake i razorio potporni zid.

“Da onaj zid uradite, to je – pedeset metara puta dva metra visine. Armiran, sve u redu, i – prevrnulo ga. Za jedan sat, sat i po. Odozgo dok je stiglo sve i onda je drmnulo”, priča Petar Antonijević, iz Lunovog Sela.

Antonijevići su pohvalili efikasnost užičkih gradskih službi, čija je mehanizacija stigla pre vatrogasaca. Ipak, nevreme je pokazalo da je čovek nemoćan pred besom prirode, pogotovo kada se grad u jednom danu sruči tri puta na isto mesto.

(RTS)