Osuđenici iz smederevskog okružnog zatvora uzgajaju voće

 

Već 7 godina, na ustupljenom zemljištu, osuđenici smederevskog okružnog zatvora, gaje jagode. Između 40 i 80 ari zemljišta, u zavisnosti od sezone, uspešno se obrađuje, a proizvod se plasira uglavnom na domaće tržište.

„Tu je navodnjavanje kap po kap, jagode su u dva reda, naizmenično sađene, ove godine smo obrali negde oko 4 tona jagoda, imamo nešto već i u našoj hladnjači. Ovo je sad zadnja berba, berba koja ide u industriju jer je bilo puno i kiša, tako što se tiče konzuma smo završili prošlog petka“, navodi Goran Pavlović, upravnik Okružnog zatvora u Smederevu.

Na zatvorskoj ekonomiji živi i radi nekoliko lica lišenih slobode. Većina njih se do sada nije susretala sa poljoprivredom, pa im je ovo iskustvo kažu, od izuzetnog značaja. Dodaju i to, da imaju saznanja, da su građani često iznenađeni, kada u prodavnicama vide proizvod iz smederevskog okružnog zatvora.

„Uz pomoć instruktora, uspeo sam da naučim dosta stvari što se tiče poljoprivrede, koje će mi verovatno dosta značiti u daljem toku. To rade radničke ruke, to smo mi koji tu radimo, koji volimo to da radimo, koji smo naučili dosta toga o tome i nemaju potrebe da imaju bilo kakve predrasude, jer to su jagode kao i svake druge jagode“, smatra U. J., osuđeno lice.

Na oko 35 hektara, gaje se ratarske kulture, koje delom idu na prodaju, a većina uglavnom ide za ishranu životinja na ekonomiji. Sve što se tu proizvede, koristi se za proizvodnju hrane za potrebe zatvora. Osudjenim licima, u radu i u procesu resocijalizacije, pomažu instruktori.

„Svakako da je izazov da ih naučimo nešto što mogu da upotrebe i kući posle u svojoj proizvodnji, ako ništa drugo, mogu da obavljaju poslove za novac van zatvora, kad izadju, jer su upućeni, radili su taj posao“, naglašava Predrag Nikolić, organizator za obuku i upošljavanje osuđenih lica.

Po prvi put u istoriji zatvora, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, organizovano je osnovno obrazovanje za osuđena lica i za manje od mesec dana, biće dodeljena i prva svedočanstva. Takodje, od jeseni, se kreće sa obukom za bravare, konobare, kuvare i druga deficitarna zanimanja.

(RTS)