Orah skuplji od lešnika i badema

Za krckanje i prodaju, domaćih oraha skoro i da nema. U šabačkoj tržnici, na tezgama su uglavnom orasi iz uvoza.

“Novi je, fin. Prebran, nema šta. Ni na šta se ne oseća, onaj ko želi kvalitet, on će i platiti. To nije domaći? Nije. Iz uvoza je”, kaže Dušanka Perić, prodavac.

Za 2 sedmice, orah je poskupeo za 600 dinara. Prema rečima prodavaca, uvozi se iz susednih zemalja, jer domaći nije rodio.

“Godina, vetar je srušio sve, prinos nula, nema ništa zato je i skup, od 1.500 do 2, sve zavisi od kvaliteta” naglašava Ljiljana Milutinović, iz Drenovca.

“Orah je 1.500 dinara, nabavila sam ga u Bosni. Kupuje se zato što je cena dosta povoljnija nego sad ovaj neki domaći, uvozni ili već prošlogodišnji iz hladnjače. Ovo je domaći? Jeste. Sitniji, ali je jako ukusan”, ističe Zrinka Obrenović, prodavac.

Nekada je pravilo bilo da je lešnik skuplji od oraha. Sada je drugačije.

“Sad su orasi skuplji 1.800, a lešnik 1.300. Bez obzira, opet se traže više orasi”kaže Radojka Janković, prodavac.

“Skup. Prošle godine bio, 900, 1.000, 1.100 maksimalno. Evo sad, 1.500, 1.800. Ne znam šta je to” kažu kupci I objašnjavaju da manje kupiš, pa onda manje praviš, i opet bude lepo.

“Nije skup, dobar je. Kad čovek slavi, onda ne žali” dodaje mušterija.

Uz mali prinos, loš je i kvalitet. Poslednjih godina, površine pod tom kulturom su znatno uvećane, ali još nije stigao rod sa tih plantaža.

“Mislim da i iz uvoza nije nešto sjajan kvalitet, pošto je generalno podbacila ova godina što se tiče oraha. Još ti plantažni zasadi nisu stigli na pun rod. Tek kad stignu na pun rod, biće i veća ponuda”, ističe Milorad Jocković, PSSS Šabac.

Dok domaćice traže recepte za kolače bez oraha, prodavci kažu da će do kraja godine orašasti plod još poskupeti.

 

(RTS)


Ostavite komentar