ONKO aplikacija dostupna i na sajtovima zdravstvenih ustanova u Šumadijskom okrugu

Dijagnoza koja menja život – rak dojke, kragujevčanki Suzani Đorđević, postavljena je pre šest godina. Posle uspešnog lečenja, danas je tu da podrži, ohrabri i bude oslonac onkološkim pacijentkinjama. A one imaju mnogobrojne nedoumice.

“Pre 6 godina mi nismo imali mnogo dostupnih informacija. Ja sebe smatram informisanom osobom, ali kada sam se susrela sa bolešću sa kojom sam se susrela, ja sam videla da nemam dovoljno informacija, da ne mogu čak ni da dođem do dovoljno informacija putem medija, putem društvenih mreža”, ističe Suzana Đorđević, Udruženje za edukaciju i podršku ženama u borbi protiv raka dojke „Volja“.

To je i podstaklo stručnjake Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije da medicinska znanja iz 28 brošura, pretoče u mobilnu aplikaciju.

“Kako se postavlja dijagnoza šta znače pojedine dijagnostičke metode, kako se pripremiti recimo za hirurško lečenje, zračnu terapiju, kako se ponašati tokom lečenja, tokom hemioterapije, kako suzbiti neke neželjene efekte, kako se sa psihološke strane znači suočiti sa takvom jednom dijagnozom i sa promenama u svom životu”, napominje dr Ana Jovićević, epidemiolog Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.

Prema podacima iz 2020. godine, u Šumadijskom okrugu bilo je oko 2.000 onkoloških bolesnika. Brže i efikasnije lečenje, preduslov je za ozdravljenje. Svi ti koraci, kao i saveti za palijativno zbrinjavanje detaljno su predstavljeni u Onko aplikaciji.

“Gde ćemo mi svakako pokušati da udruženjima koja se bave ovom tematikom prezentujemo ovu aplikaciju, kako bi i oni mogli da je koriste, a pacijentima i članovima njihovih porodica pokušamo da podignemo i na ovaj način njima i njihovim porodicama kvalitet života”, navodi dr Nebojša Ranković, direktor Instituta za javno zdravlje u Kragujevcu.

“Što se tiče Zdravstenog centra Aranđelovac mi imamo opredeljene postelje i za palijativno lečenje u sklopu opšte bolnice. Isto tako, imamo kućno lečenje i negu, koja pokriva i palijativno zbrinjavanje onkoloških pacijenata i otprilike oko 389 kartona trenutno u kućnom lečenju”, kaže dr Gordana Gajević, direktorka Doma zdravlja Aranđelovac.

U svetskoj populaciji, kod muškaraca najzastupljeniji su kanceri pluća i prostate, kod žena dojke. Od te bolesti godišnje na planeti premine oko osam miliona ljudi, u Srbiji oko 20.000. Preventiva i znanje, ključni su da na tom tasu, prevagne život.

(RTS)