Ognjenu Jerkoviću (6) potrebna pomoć za lečenje u inostranstvu

Marija Jerković je radost zbog dolaska petog deteta u kuću zamenila strahom i tugom. Kaže da trenutak kada doktorka ispušta Ognjena na pod nikada neće zaboraviti.

„Ognjen je rođen 12. juna 2017.godine u Višegradskoj. Mi smo doživeli akušersko nasilje. Ognjen je povređen na porođaju. Njega je doktorka na carskom rezu, pošto sam ja bila budna, ispustila na pod. Pre toga su bila razna vređanja, ponižavanja, šta će mi peto dete, svakavim imenima me je nazivala. Kada se to desilo, ona je sklonjena istog momenta. Ne znam ni dan danas kako se ona zove. Ognjenu su tad naprsla pluća, pukla plućna maramica, desna ruka i povređen grkljan prilikom intubacije“, kaže Ognjenova majka Marija Jerković.

Svakodnevna borba porodice, lekara i humanih ljudi pomogla je Ognjenu da prohoda. Lečenje je prošle godine nastavljeno u San Dijegu, u dečjoj bolnici koja je jedina prihvatila da ga leči. Međutim, zbog nedostaka novca, Marija i Ognjen su se vratili u Srbiju. Da bi se vratili u Ameriku, pre svega, moraju da vrate veliki dug. Marijin suprug je jednini koji radi.

„Ognjen sada ima 14 dijagnoza. Ima dve teške, autoimuni encefalitis, neuralgija trigeminus, težak oblik epislepsije… Mi treba da se vratimo za Ameriku do kraja februara. Imamo dug, sad je došao na 190 hiljada dolara, a treba nam još trista da bi se nastavilo lečenje. Pet skener nam je stigao, ako se ne nastavi lečenje, Ognjenu je ostalo još dve godine života jer je mozak u strašnom stanju“, objašnjava Ognjenova majka Marija Jerković.

Ognjen dnevno pije preko trideset lekova. Ne sme da ide u vrtić i školu. Društvo mu najčešće pravi porodica, a nežnost i pažnju pokloni svakome ko mu dođe u posetu. Porodica Jerković sakuplja novac preko Fondacije Pokreni život, a svako ko želi da pomogne Ognjenu, može da pošalje poruku sa brojem 15 na 3800. Takođe, na dan Svetog Save, ispred Mirijevske crkve, održaće se humanitarni bazar.

(RTS)


Ostavite komentar