„Od Like do Amerike”: U Šapcu održan Sajam nauke, posvećen Tesli

 

Od školske sekcije do republičkih takmičenja, učenici OŠ ,,Nata Jeličić,, osim znanja iz informatike i matematike, pokazali su i talenat, upornost i posvećenost.

“Robotiku sam zavolela zato što je zanimljiva i kada sam čula da ima ova sekcija delovala mi je jako lepo i želela sam da probam, već sam nekoliko meseci u timu i stvarno je lepo i zanimljivo”, kaže Iva Kobilarević, učenica OŠ „Nata Jeličić“.

Najmlađi istraživači svet nauke otkrivaju uz igru uz podršku svojih nastavnika.

“Kada se protrese može da se prikaže kamen, makaze ili papir, ti programi mogu da se instaliraju na dva ili više mikrobita tako da deca mogu da se igraju i nauče nešto novo kroz igru”, ističe Aleksandra Ostojić, učenica OŠ „Majur“.

“Mi smo napravile intervju sa Nikolom Teslom, odnosno dale smo Tesli glas, dale smo mu priliku da nam ispriča o svom detinjstvu, da ispriča o svojim roditeljima, o vežbama koje su oni njemu davali da vežba kada je bio mali i kako je to posle uticalo na njega da postane veliki naučnik”, navodi Jovana Janjatović, učenica Šabačke gimnazije.

“Različitim ekstarktima biljaka pokazali smo određena hemijska jedinjenja, a isto tako magijske efekte u bajkama, prikazali smo kroz hemijske eksperimente, tipa Duh iz boce, čarobna poruka i slično”, dodaje mr Kosana Popović, predavač.

Primena lego robota u nastavi, Teslina vizija, nastanak zvezda, električno polje, samo su neke od radionica koje su održane u okviru Festivala nauke.

“Cilj radionica i sajma je da deca promovišu lik i delo Nikole Tesle i da se osnaže, da se bave istraživanjem i naukom”, ističe Branko Filipović, direktor Centra za stručno usavršavanje.

U centru za stručno usavršavanje otvorena je i izložba posvećena Nikoli Tesli, a autori najboljih radova nagrađeni su knjigama.

(RTS)