Obeležavanje jubileja u knjaževačkoj Muzičkoj školi „Predrag Milošević“

Mladi nastavljači dela Predraga Miloševića rođenog 1904., a preminulog 1988. godine, svoje muzičko umeće često prikazuju svojim sugrađanima na prigodnim koncertima, a na tamkničenjima redovno osvajaju najviše plasmane. Duet Danke Pavlović i Eve Vidojković, osvojio je maksimalan broj bodova na nedavnom takmičenju u Leskovcu.

“Puno vežbam kod kuće i učim meku novu kompoziciju. Malo je teška, ali kad je naučite laka je”, kaže Danka Pavlović, učenica 3. razreda, odsek klavir.

Dvanaestogodišnji Vukašin Milojević smatra da će ove godine biti spreman za najviše domete.

“Sa profesorom se ovih dana spremamo za par festivala koji predstoje. Ići ćemo u Šabac, u Novi Sad. u Niš, u Beograd”, navodi Vukašin Milojević, učenik petog razreda, odsek gitare.

Školu pohađa 265 učenika na šest odseka.

“Imamo odsek klavir, zatim duvački odsek, gudački odsek, odsek gitare, odsek harmonike i zaista smo jako ponosni što smo prošle godine otvorili odsek solo pevanja“, ističe Mlađan Vasilevcki, direktor ŠOMO „Predrag Milošević“ u Knjaževcu.

Novi odsek umnogome je oplemenio nastavni program. U planu je takođe otvaranje odseka flaute, violončela i viole.

Milica Dimitrijević, nastavnica solo pevanja kaže da rade poboljšanje njihovih vokalnih sposobnosti uz pomoć belkanto tehnike. I dodaje da je i te kako zanimljivo.

“Ovi časovi će meni mnogo pomoći nadalje u mom edukovanju zato što planiram da upišem fakultet dramskih umetnosti, koji itekako traži dosta toga što se radi na ovim časovima”, naglašava Milja Stojanović, učenica druge godine solo pevanja.

Predrag Milošević, dugogodišnji dekan muzičke akademije u Beogradu, jedan je od najznačajnijih utemeljivača muzičkog profesionalizma u Srbiji. Stvarao je orkestarska, solistička i kamerna dela od kojih su najpoznatija „Simfonijeta“, „Sonatina“ i „Gudački kvartet“, nastala između 1928. i 1930. godine.

 

(RTS)