Obala Dunava u Apatinu omiljeno mesto ribolovaca

U osvit zore na Dunav stignu brojni ribolovci . Rađanje sunca je prizor koji im samo upotpunjuje doživljaj boravka na reci.

„Nekako me privuklo to, sam taj način kako se riba upeca. Nekako ne mogu ni da opišem taj osećaj kada ja i ribu izvučem i prosto nekako je baš nestvarno. I stvorila mi se ljubav eto uz tatu“, kaže Bojana Vein, iz Apatina, a njen otac Dalibor Vein dodaje: „Ona je to dovela na neki viši nivo nego li ja. Ja sam više ovako penzionerski“.

„Ovde u Apatinu priroda mnogo toga ima da nam pruži i mnogo toga ima i da se vidi. Tako da što se prirode tiče, to je nešto neprocenjivo“, navodi Bojana Vein.

„A što se tiče uspeha, znaju žene biti i uspešnije“, naglašava Dalibor Vein.

Ali nisu svi koji se bave ribolovom pravi zaljubljenici, zbog čega savesni i odgovorni strepe da se na naruši sklad prirode i podvodno bogatstvo Dunava.

„Da se možda malo pojača kontrola, samih ribolovaca, ima dosta nesavesnih. A pecanje treba doživeti. Pecanje je nešto posebno, kao i lov isto. Prednost Apatina je to što imamo ta prirodna mrestilišta, što je plavno područje. Preko puta Apatina se nalazi Kopački rit, koji je najveće prirodno mrestilište, posle delte Dunava“, kaže Milan Obradović iz JP „Dunavska obala“ Apatin.

Zbog toga iz zemlje i inostranstva mnogi dolaze u organizovani rolov. Ali ipak je više degustatora ribljih specijaliteta, koje pripremaju ugostitelji.

„Ovako se servira da bi se olakšalo gostima, da bi gosti bili zadovoljni, da ne moraju da se muče oko kostiju. Znači to je naše, praktikujemo ovo, ovako radimo. otkad postoji restoran naš ovako se radi. Sad je ovo izvađeno, ostalo je minimalno kostiju, znači, ali to je uglavnom izvađene kosti. Treba neki određen period, znači radnog staža, ali brzo se nauči“, objašnjava Dušan Bunčić, konobar iz Apatina.

Riblji paprikaš je tradicionalni apatinski specijalitet od sveže ribe, a za njegovu pripremu potrebna je veština baš kao spretnost i strpljenje ribara za dobar ulov.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike