Novopazarka Semra Kadrić, prva umetnica iz Srbije koja je radila za Netfliks

Kada se prijavila na Internacionalni umetnički nagradni konkurs jednog australijskog magazina, Semra Kadrić nije ni slutila da će njena dela privući pažnju Netfiksa.

„Ta stranica ima veliko praćenje. U prvom upoznavanju mi je rečeno da sam prva osoba iz Srbije koju su kontaktirali i sa kojom su sarađivali što mi je dalo jednu vrstu odgovornosti. To mi je bila velika čast“, kaže Semra.

U animiranom serijalu Netfliksa, čija je radnja smeštena u feudalnom Japanu, Semra je bila zadužena za lik princeze Akemi.

Dodaje da su kolege pokušale da nauče i poneku našu reč.

„Pokušali su da nauče zdravo, kako ste? Rekli su da je srpski jezik mnogo težak, ali da im je drago jer sam se ja jako trudila da osvetlam obraz svog grada i svoje zemlje“, naglašava Semra.

Dobitnica je plakete najznačajnije likovne manifestacije u Sandžaku – Jesenjeg likovnog salona, za 2019. godinu.

„Ona je još tada obećavala i njeno prisustvo u klasi je pokazivalo njen ozbiljan pristup, njenu percepciju umetnosti. Jednostavno je želela, bila je voljna da sama istražuje u slikarstvu, u crtežu, u dizajnu, bukvalno u svemu“, naglašava Ervin Ćatović, redovni profesor na Fakultetu umetnosti u Severnoj Mitrovici i Državnog univerziteta u Novom Pazaru.

Tema Semrinih ilustracija su uglavnom ženski portreti i figure inspirisani azijskom kulturom i japanskim minimalizmom.

Trenutno je angažovana na umetničkim projektima u zemlji i inostranstvu.

(RTS)


Ostavite komentar