Novo ruho prvog sremskog pozorišta

“Kralj Betajnove” drama iz tri čina u režiji Petra S Petrovića Pecija bila je prva predstava 1944. godine u novootvorenom pozorištu. Sačuvana je i ulaznica iz komada odigranog 1984 i brojne uspomene sremsko mitrovačkog teatra koji je menjao statuse ali uvek bio stožer kulture i gradskog ambijenta.

“Moji početci, sredina i moj kraj su u ovom pozorištu, nadam se još malo nakon renoviranja ove starine da ću učestvovati u predstavama” kaže Dušanka Anojčić, glumica u penziji i nekadašnja direktorka pozorišta.

Umesto stolica i bine svuda skele. Renovira se i sala i foaje od poda do plafona. Za rekonstrukciju je izdvojeno 196 miliona dinara, veći deo sredstava grad je dobio iz pokrajinskog budžeta.

“Ono što će biti drugačije za početak je to da se scena spušta, gledalište diže što će gledaocima omogućiti bolju vizuru, Takodje će se zameniti postojeća instalacije i sala će biti opremljena tehnički najboljom opremom” ističe Jelena Janković, direktorka pozorišta ,,Dobrica Milutinović,, Sremska Mitrovica.

Bez stalnog amsambla, jedino profesionalno pozorište u Sremu je decenijama bilo domaćin najboljim prestoničkim i predstavama sa Bitefa, gostovala najveća glumačka imena, imali dečju scenu. Sala u zgradi zvanoj Srpski dom, izgradjena krajem 19 veka za kulturnu gradsku scenu, pravda.

“Objekat je jedan od najreprezentativnijih u gradu, objekat je inače pod zaštitom države i u toku rekonstrukcije mora se zadržati njegov originalni i autentični izgled” ističe Ivan Filipović, konzervator arhitekta, Zavod za zaštitu spomenika kulture Sremska Mitrovica.

Na istom mestu gde su i u vreme Rimljana održavane predstave, teatarska tradicija se nastavlja , kažu u nekadašnjem Sirmijumu. Otvaranje renoviranog pozorišta očekuju krajem leta , u novu glumačku sezonu u novom ambijentu.

 

(RTS)


Ostavite komentar