Novih sto hiljada turističkih vaučera od 5 hiljada dinara za odmor u Srbiji

Najtraženije turističke destinacije u Srbiji su banje – Prolom Lukovska, Vrnjačka, Soko banja i planine – Zlatibor i Kopaonik. Za građane, vaučeri imaju veliki značaj.

 „To je vrlo dobra stvar, odlična stvar za mnoge. I mnogo znači uopšte za turizam“, kaže Dragiša Dobrosavljević iz Kruševca.

„Znači puno, mi smo penzioneri, penzije su takve, kakve jesu. Znači nam mnogo“, dodaje Snežana Trajković iz Beograda.

U Srbiji ima 4.250 objekata u kojima se mogu iskoristiti vaučeri.Na severu ih je najviše pored Palićkog jezera, čiji vlasnici uglavom imaju pozitivno iskustvo sa ovom vrstom podsticaja u turizmu.

„Znači nam ova pomoć od države. Ovo je treća godina kako smo konkurisali da pružamo ovu pomoć našim građanima. To je odličan način da se podstakne razvoj našeg turizma, kao i odlična finansijska pomoć našim građanima“, navodi Jagoda Crnković, šef recepcije „Vila Milord“, Palić.

Zahvaljujući vaučerima znatno je povećan broj turista koji posećuju i Rasinski okrug.

„Mi smo u prošloj godini samo u Ribarskoj Banji imali preko 27.000 noćenja preko naše agencije. Nezavisno od toga postoje i domaćinstva koja rade samostalno, tako da je to vrlo, vrlo, značajan napredak u odnosu na prethodne godine“, ističe Dušan Đurković, iz Turističke agencije „KM Turist“ iz Kruševca.

Ove godine svoja vrata za goste otvorio je novi hotel u Kuršumlijskoj Banji, gde su odlučili da ih nagrade dodatnim popustom.

„U skladu sa tim mi smo odlučili da dodatno podržimo odluku Vlade Republike Srbije, tako da svi oni koji odluče da odmor provedu u hotelu „Planinka“ u Kuršumlijskoj Banji, uz vaučer, imaće i dodatni popust od pet hiljada dinara“, navodi Ivan Raičević, generalni direktor AD Planinka Kuršumlija.

Prema podacima Ministarstva turizma, od početka godine u Srbiji je za 34% više inostranih i domaćih gostiju, a sudeći prema tome, turističke radnike očekuje rekordna godina.

(RTS)