Novi Sad: rezultati akcije „Predaj oružje“

Prošlo je mesec dana od kada je počela akcija predaje oružija. Postavlja se pitanje kakvi su rezultati, konkretno novosadske policije, odnosno – koliko je komada oružija prikupljeno u ovoj akciji.

„Preko 4000 komada različitog oružija , različitih kalibara je prikupljeno, odnosno građani su poslušali apel i iskoristili ovaj period da predaju svoje oružije. Ono što treba naglasiti jeste iSovilj da je preko sto hiljada komada municije različitog kalibra takođe predato, i ono što nas posebno raduje, jeste i činjenica da je preko 800 komada različitih minsko eksplozivnih sredstava je tokom ove akcije predato“ objašnjava Momčilo Sovilj, zamenik načelnika novosadske policije i dodaje da se mahom radilo o različitim lovačkim karabinima, puškama i pištoljima.

„Međutim ono što je specifično tokom trajanja ove akcije, odnosno u ovom prethodnom periodu jeste da smo imali, kao što sam i rekao, preko 800 komada minsko-eksplozivnih sredastava, gde su bile različite vrste ručnih bombi, a ono što je specifično I što je svima nama posebnu pažnju privuklo, jeste i određen broj zolji, odnosno ručnih raketnih bacača, koji svakako predstavljaju jednu specifičnost“, dodaje Sovilj.

Odmah na početku akcije, rečeno je građanima da neće snostiti posledice prilikom predaje oružija i da nije potrebna legitimacija.

„Građani na područiju PU u Novom Sadu, znači na teritoriji Južnobačkog okruga, su prihvatili taj apel i zaista bez ikakvih problema, ikakvog straha, su donosili i predavali oružije koje imaju u posedu, tako da u tom nekom delu, zaista, akcija je urodila plodom. Ono što je jako bitno jeste da je i kontinuirana pažnja ministarstva ili kroz medije, doprinela tome da su se građani apsolutno bezbedno osećali i bez ikakvih posledica predavali svoje oružje“, naglašava Sovilj napominjući da je u poslednjih mesec dana primetno smanjen broj krivičnih dela.

„Apsolutno je smanjen broj krivičnih dela vezano za ovu akciju, kao što sam i rekao, brojke su zaista impozantne, preko 4000 komada različitog oružija na teritoriji PU Novi Sad, je u ovom periodu sklonjeno sa ulice, odnosno iz domova građana, tako da je to svakako jedan od faktora koji je doprineo smanjenju broja krivičnih dela“, kaže na kraju razgovora Sovilj napominjući da se predato oružje deponuje u posebne magacine nakon čega će se vršiti provera njegove bezbednosti.

(RTS)