Novi prostor za leskovačko udruženje koje sedam godina pomaže deci sa poteškoćama u razvoju

Za 12-ogodišnjeg Lazara koji boluje od cerebralne paralize više nema nepremostivih stepenica na putu do omiljenog odredišta, kuće veština. Dolazi sa pratiocem dva puta nedeljno na fizikalnu terapiju.

„Volim ovde da dolazim. Lepo mi je i znači mi ovo što vežbam“, kaže Lazar Bogdanović, iz Leskovca.

„Ovaj novi prostor izuzetno znači za decu koja su vezana za kolica. Atmosfera u ovom novom objektu je izuzetna“, navodi Božidar Pavlović, lični pratilac.

Pomak je vidljiv kod Lazara i još 15-oro dece sa kojima Svetlana znalački, strpljivo i predano radi. Njihovi koraci su sigurniji na novom razboju za prohodavanje.

„Omogućava da se bolje uvežbava vertikalizacija, balans i ravnoteža, hodanje i stajanje“, ističe Svetlana Crnjaković, fizioterapeut.

Korektivne vežbe, neurofidbek terapija, psihološko savetovalište, radionice. Stručnjaci u kući veština u Leskovcu velika su podrška deci sa razvojnim problemima, ali i oslonac celoj porodici.

„Postoji slučaj gde dolazi dete sa dislalijom odnosno sa poremećajem izgovora, a takođe i deka sa kojim radimo nakon moždanog udara“, kaže Jelena Zdravković, logoped.

Kristina Trajković, psiholog dodaje: „Takođe smo tu i za roditelje i za celu porodicu u onim situacijama koje mogu biti stresne za sve članove porodice kao što su na primer razvodi ili suočavanje sa hroničnom bolešću kod deteta.“

50-ak dece ima ličnog pratioca. U leskovačkom Udruženju „Partnerski za obrazovanje“ očekuju da njihov rad koji je ključan bude u kontinuetitu i prepoznat kao profesija. Spremni su za novi projekat:

„Gde bi zajedno radili na osmišljavanju programa za lica sa invaliditetom, a nakon punoletstva mogli da doprinesu i radu i da se integrišu u dalju zajednicu“, naglašava Zoran Ilić, predsednik udruženja „Partnerski za obrazovanje“ Leskovac.

Takav model inkluzivne zajednice trebalo bi da pruži socijalnu podršku i omogući zapošljavanje osoba sa invaliditetom u oblasti voćarstva, baštovanstva, pekarstva.

 

(RTS)