Novi Pazar: Korićenje reka

Planirano je uredjenje korita reka: Raške, Jošanice i Trnavice čija ukupna dužina iznosi više od 7 kim. Za korićenje reke Raške obezbeđeno je skoro 14 miliona evra, Jošanice 3,3 i Trnavice 7,8 miliona evra.

„Projekat je ugovoren sa konzorcijumom tri firme „Milenijum tim“, „Jadran“ i „HS Vlasotince“. Vrednost je 25 miliona evra i rok za završetak svih radova je 20 meseci”, kaže Mirko Gvozdenović, predstavnik Svetske banka.

Da podsetimo, više stotina naselja koji se nalaze bilizu obala ove tri reke koje proticu kroz Novi Pazar decenijama je ugroženo tokom poplava koje su osim velikih materijalnih šteta odnele i ljudske živote.

“Ovim korićenjem će se to rešiti, taj problem svesti na minimum. To je velika prevencija i sigurno veliki projekat za Novi Pazar koji realizuje Vlada Republike Srbije uz kredit Svetske banke“, ističe Nihat Biševac, gradonačelnik Novog Pazara.

Ovo je druga faza korićenja reka u Novom Pazaru. Prva faza uređenja vodotokova, na ovom području, počela je polovinom prošle decenije i završena je pre četiri godine. Tada su reke Raška, Banjska i Deževska „ukroćene“ u dužini nešto većoj od 2,5 kilometara. I ta sredstva obezbedila je Svetska banka.

(RTS)


Ostavite komentar