Nišlija Dimitrije Golubović – najbolji mladi filozof na svetu

On je „ponos Srbije i ponos Niša“. Na Olimpijadi u Grčkoj esej koji je napisao Dimitrije Golubović, bio je najbolji u konkurenciji više od 100 učenika iz 50 zemalja. Ocenjivalo se nekoliko kriterijuma:

“Moram da imam filozofsku potporu, da pokažem da imam znanje filozofije, filozofske škole i moram da budem originalan na neki način, jer nije bitno samo ponovati nešto, morate dodati nešto svoje, to sve ulazi u ocenu”, navodi Dimitrije Golubović, svetski prvak u filozofiji.

Filozofiju je učio od majke. Upisao je AjTi sektor i ovaj predmat nema u nastavi, pa su mu u pripremi pomagali profesori filozofije.

“Njegova nagrada je i nagrada za nas, za naš rad, za naš predmet. Ja sam preplakala dan kada sam dobila vest od sreće, toliko lepote zbog tog događaja, dovelo je do suza”, ističe Tijana Đergović Antić, profesorka filozofije.

Drugari iz odeljenja, za najboljeg filozofa, pripremili su iznenađenje, uz konfete i poklone.

Marija Mitić, razredna kaže: „Jedan fantastičan doček, koji je njega zaista usrećio, dobio je pehar od njih na kome piše najbolji filozof na svetu, i pošto je njegov nadimak Golub dobio je tortu u obliku goluba, devojčice su se potrudile”.

Dimitrije kaže da filozofija nije apstraktna i da je ona u osnovi svega.

“Filozofija se bavi stvarnim svetom, to je njen cilj i ona će uvek odražavati stvarni svet, možda deluje apstraktno jer treba vremena ući u nju, ali ona mnogo daje i mnogo koristi u stvarnom svetu”, zaključuje Dimitrije.

Da je reč o vanserijskom talentu, možda najbolje govori činjenica da je Dimitrije pored filozofije, već godinama među najboljima u Srbiji na takmičenjima iz programiranja, matematike i srpskog jezika.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike