Neveme u Bačkoj nanelo veliku štetu poljoprivrednim kulturama

Na prvi pogled izgleda kao da nije bilo štete, ali pažljivijim pregledom primećuje se da je svaki struk luka oštećen gradom. Siniša Arsić, poljoprivrednik iz Siriga koji na jednom delu atara ima desetak hektara pod lukom i pasuljom mora da preduzme hitne mere zaštite, inače će lišće i stablo početi da truli.

„I sad početak njive nije toliko dobio, koliko je dobilo od polovine na dole. Imamo jako veliki problem, izlomio mu je dosta listove, napravio je štetu veliku. Sad prskamo probaćemo da izlečimo i da izvučemo. Ima nade da se oporavi, sad imamo česta prskanja“, kaže Siniša Arsić, poljoprivrednik iz Siriga.

Sem povrća stradali su i ratarski usevi u okolini Temerina. Tek sazreli ječam ili pšenica umesto da ovih dana budu požnjeveni uz prosečne prinose od oko pet tona po hektaru, pretrpeli su oštećenja klasa. Led je prosuo sazrela zrna po zemlji.

„Pa žito je 30 do 40 posto pao semena, a za kukuruz će da se oporavi. Neće biti toliki roda kako bi trebalo da bude. Osamnaest milimetrara palo, ali i led je bio jako puno je bilo leda”, navodi Robert Sabo iz Temerina i dodaje da je nevreme trajalo oko sat vremena.

Najavljeno je iz pokrajinske Vlade da će komisije za procenu najpre utvrditi visinu štete. Prema prvim podacima najteže je u Bačkom Petrovcu gde je zahvcaćena polovina atara, a u selu Gložan je gradonosni oblak oštetio useve na skoro 2.800 hektara.

(RTS)