Nastavljaju se razgovori o ceni mleka

Zemljoradnička zadruga „Agroklek“ iz Kleka kod Zrenjanina sa 1200 hektara svoje zemlje obezbeđuju hranu za oko 600 mlečnih krava. To im je jeftinije, a u prethodnim kriznim mesecima u otkupu mleka smanjili su i ostale troškove.

„Sa istim brojem ljudi, sa istom mehanizacijom, istom tehnikom, otprilike istom i energijom utrošenom smanjimo cenu koštanja. Idemo na povećan broj grla i na taj način se dovijamo“, objašnjava Radovan Bokić iz zadruge „Agroklek“.

Proizvođače brinu najave da će otkupna cena mleka i dalje biti u padu.

„Više neće biti izvesno da mi možemo da otplaćujemo sa proizvodnjom mleka ostale naše troškove. Neće pratiti cene naših proizvoda, neće pratiti cene ulaznih inputa“, kaže proizvođač mleka iz Ljutova Danijel Miler.

Udruženja proizvođača mleka ne odustaju od ranije iznetih zahteva.

„Da se traži minimalna otkupna cena mleka od 78 dinara plus PDV. Drugi zahtev je da tražimo da povećanje premije sa 15 dinara na 20 dinara po litri mleka“, navodi Miroslav Matković iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača Subotice.

„Za smanjenje drastičnog uvoza poljoprivrednih proizvoda, kako bi zaštitili naše poiljoprivrednike da bi mogli da izađu iz ove krize. Prelevmani nisu dali rezultate jer su prelevmani izuzetno niski“, kaže Zoran Milićević iz Sabora za spas srpskog sela.

Po podacima statistike prošle godine je uvezeno 42 220 tona, a izvezeno 28 900 tona mleka i mlečnih proizvoda. Takva tendencija se nastavlja i ove godine.

„Evropa svoje viškove mleka usmerava ovde raznim tehnikama. Mislim da postoji prostor na CEFTA tržištu da mi pokušamo da uradimo ono što Evropa radi nama. Ja predlažem evropsku cenu prosečnu, plus premiju za mleko. Premije za mleko u Evropi nema“, objašnjava predsednik Odbora za poljoprivredu Skupštine Srbije Marjan Rističević.

Ekstra kvalitet mleka trenutno se plaća 65 dinara za litar. Takvo mleko ima 5 do 10 odsto proizvođača. Ostali dobijaju i do 30 odsto nižu cenu.

 

(RTS)


Ostavite komentar