Najveći kvartalni spoljnotrgovinski suficit privrede Šumadije i Pomoravlja u poslednjoj deceniji

Do pre deset godina u minusu, danas region sa najvećim spoljnotrgovinskim suficitom u zemlji. Šinska, odbrambena, auto i industrija nameštaja, stubovi su na kojima leži šumadijsko-pomoravska privreda. I dok je proizvodnja automobila na stend baju, izvoz nameštaja raste. Lider u jugoistočnoj Evropi, „Forma Ideale“, zapošljava oko 2.000 ljudi, širi proizvodnju, izvozi u više od 80 zemalja.

“85 posto proizvodnje, naše proizvodnje koja se nalazi u Kragujevcu i u Majdanpeku, se plasira kroz izvoz. Ako poredimo da je 2022. godine izvoz nameštaja od drveta iznosio 534 miliona dolara. Učešće kompanije Forma Ideale u ukupnom izvozu je bilo nešto manje od 20 odsto”, kaže Aleksandar Ružesković, iz kompanije Forma Ideale.

Privredni DNK, rezultat je stranih investicija, ulaganja, razvoja i inovacija domaćih kompanija. Od ukupnog izvoza ostvarenog u prva tri meseca ove godine, čak 82 odsto proizvoda plasirano je na tržište Evropske unije.

“I ono što je izuzetno značajno u prvom kvartalu, a to je da smo ostvarili spoljnotrgovinski suficiti i pojedinačno sa industrijski najrazvijenijim zemljama sveta, kao što su recimo Sjedinjene Američke Države, Nemačka, Italija, Francuska”, ističe Predrag Lučić, direktor RPK Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga.

U tržišnoj utakmici najbolji igrači dolaze i iz sektora proizvodnje provodnika i kablova, cevi i creva od plastičnih masa, auto-komponentaši. Privredni portfolio Šumadije i Pomoravlja mapirao je te okruge na investicionim kartama svetskih giganata.

“U poslednje vreme dominiraju proizvodi viših faza prerade, da kažem visokosofisticirani proizvodi, koji u velikoj meri doprinose boljitku na strani izvoza odnosno većoj poziciji na strani izvoza, samim tim i većoj konkurentnosti naše privrede”, kaže prof. dr Petar Veselinović, ekonomista.

Još bolji rezultati očekuju se naredne godine. Ekonomisti se uzdaju u to da će početak proizvodnje električnog automobila povući nogu da auto-industrija ponovo bude broj jedan u ukupnom izvozu Srbije. Uz to, nove fabrike i reinvestiranja stranih kompanija doprineće da pobeda ta dva okruga na domaćem terenu bude ubedljivija.

(RTS)