Najslavniji par meksičke moderne umetnosti Dijego Rivera i Frida Kalo – na izložbi fotografija u Gradskoj galeriji u Užicu

Dijego Rivera i Frida Kalo jedan su od najslavnijih parova meksičke istorije umetnosti. Dvadeset pet godina, koliko su bili zajedno okupljali su oko sebe intelektualce, političare i poznate ličnosti o čemu svedoče izložene fotografije.

“Izložba koju danas predstavljamo su fotografije u crno beloj boji, koje nisu toliko bile popularne, ni poznate o životu Dijega Rivere i Fride Kalo”, navodi Karlos Feliks, ambasador Meksika u Srbiji.

Ova izložba je zbirka fotografija istaknutih umetnika koji su bili prijatelji i kolege ovog para, među kojima su Giljermo Kalo i Giljermo Samora.

“Sve na neki način možemo pročitati sa lica života i lica stvaralaštva ovo dvoje umetnika: etnološko blago Meksika, društvene turbulencije epohe kojoj pripadaju, floru i faunu, istoriju i fantaziju, strast i bol, kulturu starosedelaca i tekovine savremene umetnosti Meksika. Sve ono zbog čeka je Frida Kalo govorila da ne slika svoje snove, već sopstvenu realnost”, kaže Zoran Cvetić, direktor Gradske galerije u Užicu.

Izložba „Dijego i Frida: priče iz života“, može se pogledati do 26. juna u Gradskoj galeriji.

(RTS)