Na stotu godišnjicu od rođenja – kako se rodni Kruševac seća Čkalje?

Rođen je na Svetski dan šale, prvog aprila 1924. godine. Još u ranom detinjstvu iskazao je talenat da komšije u Balšićevoj ulici podno Lazarevog grada dobro zabavi.

„Sećam se kao klinac tu je bila kuća, čaršav i on tu izvodi predstave i zasmejava nas“, kaže Dragutin Atanasković, komšija.

Prve uloge dobijao je kao gimnazijalac od razrednog starešine i upravnika Amaterskog pozorišta Bore Mihailovića. U Beograd je otišao posle rata da studira veterinu, ali je ubrzo sebe pronašao u dramskom studiju Radio Beograda. Ostalo je istorija- serije i filmovi po kojima se i danas pamti.

„Tandem Paja i Jare sa velikim Pavlom Vujsićem svakako je nešto što će se prenositi sa kolena na koleno“, navodi Branislav Aleksić, student glume glume Banja Luka.

„To što je bio Kruševljanin, što je bio vrhunski najpoznatiji glumac stare Jugoslavije uticalo je i na mnoge generacije koje su došle posle njega da pokušaju i da uspeju da se bave tim poslom“, smatra Branislav Nedić, upravnik Kruševačkog pozorišta.

Za života Kruševljani su mu ostali dužni. Umro je 20. oktobra 2003. Tek dve godine kasnije njegove komšije, Balšićevci postavili su spomen ploču na mestu gde je rođen. Na Trgu glumaca u prozoru sećanja su njegov lik i bista. Osnovano je amatersko pozorište Čkalja.

„Ovo je samo kruna tog dosadašnjeg negovanja tog lika i dela i stvaralaštva našeg najvećeg komičara i jednog od najvećih glumaca generalno na ovim prostorima“, navodi Ivan Bogićević iz pozorišta „Čkalja”.

„Što se tiče odnosa Kruševljana i Čkalje ja volim da mislim da smo mi napokon uspeli da pomorimo ta dva antipoda, nažalost i da sada prvi put imamo priliku da otvorimo taj prijateljski odnos između Kruševca i Čkalje“, kaže Zoran Kovandžić iz pozorišta „Čkalja”.

Povodom stogodišnjice od rođenja jednog od najpoznatijih Kruševljana organizovan je prvi Međunarodni festival akademskih predstava „Čkaljini dani“.

(RTS)