Na Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja poziv na empatiju

Roditelji, deca, prosvetni radnici, predstavnici institucija – svi treba da su na istoj strani. Da vaspitanjem i obrazovanjem utiču i spreče omalovažavanje, diskriminaciju, pretnje među učenicima, vršnjacima. Đaci sa kojima smo razgovarali slede princip razumevanja i podrške.

„Imala sam problema kad sam bila u osnovnoj školi, desila se situacija gde su se posvađala moja dva drugara i želim poruku da kažem da sve može da se reši rečima ili ukoliko dođe do nekih nesuglasica da ne treba da reagujemo nasilno, i da uvek postoji neka lepa reč koju možemo da kažemo umesto da nasrnemo nasilno“ navodi Petra Stojanović, učenica gimnazije „Bora Stanković“.

„Ako neko nekog uvredi može da se kaže jedna jako lepa reč, a to je izvini i može sve da se reši“, smatra Aleksa Jović, učenik Ekonomsko-trgovinske škole.

Ena Janjić, učenica Medicinske škole dodaje: „Nemamo nekih ozbiljnih problema, uvek su to neki rešivi problemi, prvo pokušamo da ih rešimo međusobno, ili uz prisustvo razrednog.“

U Vranju je prošle godine formiran Lokalni tim za prevenciju i borbu protiv vršnjačkog nasilja, kada je bilo više prijavljenih slučajeva u školama ili van škola.

„Za Ekonomsku školu u kojoj radim, kod nas je za razliku od prošle godine, ove godine samo jedan slučaj vršnjačkog nasilja. Prošle godine je u ovom istom periodu bilo već 3 slučaja na trećem nivou, tako da je ta naša akcija i sama prevencija vršnjačkog nasilja zaista daje rezultate“ ističe Jelena Tasić, pedagogica i članica Radne grupe za borbu protiv vršnjačkog nasilja.

„Bitno je da se svi borimo protiv vršnjanjčkog nasilja, da svi preventivno delujemo na najmlađe, a oni da međusobno šire informaciju, da je najbitnije druženje, podrška, ljubav, razumevanje i poštovanje“ naglašava Zorica Jović, iz Lokalnog tima za prevenciju i borbu protiv vršnjačkog nasilja.

U Savetovalištu za mlade, kažu učenici, to i dobijaju – kroz radionice o različitim temama.

Martin Stamenković, učenik osnovne škole priča o značaju: „Znači mi zato što se družim sa drugarima, tamo ima puno dece, i čujemo nove stvari koje nismo znali.“

Gorana Lazarević, iz Savetovališta za mlade, u Domu zdravlja u Vranju objašnjava: „Njima je najveći problem da nađu adekvatnog prijatelja, druga, drugaricu sa kojim može da podeli nešto. Geslo i ono što je bitno u našem savetovalištu za mlade je to da možeš da budeš kakav god želiš, mi ćemo te saslušati i podržati.“

Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja obeležava se poslednje srede u februaru.

(RTS)


Ostavite komentar