Na izložbi u Prokuplju – novac od Rimskog carstva do SR Jugoslavije

 

Izložba papirnog i metalnog novca, prva je sa ovom tematikom za 77 godina postojanja prokupačkog muzeja i njegove numizmatičke zbirke. Posebno mesto na panoima zauzelo je i bankarstvo u Toplici kroz prokupačku banku koja je obeležila period između dva svetska rata.

“Zbirka poseduje primerke rimskog i vizantijskog novca, zatim modernog novca iz perioda 16og, 17og i 18og veka u prvom redu, novac Poljske, Austrije, Turske i Dubrovački novac, i poseduje moderni novac 19og i 20og veka. Većim delom su u pitanju evropske države. Najveći deo same zbirke zauzima srpski novac sa kraja 19og i 20ti vek”, navodi Maja Dimić, kustos istoričar Narodnog muzeja Toplice.

Stotine eksponata, otrgnutih od zuba vremena u rasponu od preko hiljadu sedamsto godina, izazvale su interesovanje posetilaca i razne utiske.

,,Prvi utisak je da sam muzej, kao jedan lokalni muzej, muzej Toplice ima ovako bogatu zbirku. Ja mislim da jeste za ponos svakog Prokupčanina, svakog Topličanina”, ističe Aleksandar Šljivić, iz Prokuplja.

,,Zbirka je zaista sadržajna, ima dosta novca kovanog, papirnog koji pokriva sve epohe. Ne sumnjam da će izložba biti posećena. Preporuka je i da ona ode negde vani, jer se Toplica zaista može ponositi jednom ovakvom zbirkom”, smatra Saša Stanojević, iz Prokuplja.

Najstariji u zbirci je novčić rimskog cara Gordijana iz 238 godine, a od zanimljivijih izdvajaju se dubrovački dinar iz 16-og veka, poslednji crnogorski od dva perpera iz 1914. godine i nominalno najveća novčanica, jugoslovenskih 500 milijardi dinara.

(RTS)


Ostavite komentar