Mirisna radionica porodice Perić

Do punjenja bočica mirisnom tečnošću put je dug više nedelja. Napravljena smeša treba da odleži na određenoj temperaturi, zatim se zamrzava, a kasnije se pripremaju bočice. Naučili su to Perići u hodu, uz rad, budući da hemija nije njihova struka. Pre tri decenije su hrabro krenuli sa proizvodnjom parfema uvereni da napredak leži u proizvodnji. Vremenom su preduzetnički duh preneli i na sinove.

„Naučila sam ih da budu skromni u svom poslu, da porodični duh neguju, da firma bude deo porodice, da sve na svoj način iznesu velikim radom i da se uvek svaki dan nešto novo nauči“, objašnjava Dragana Perić. .

Najvažnije što su naučili su upornost i timski rad. I stalni korak sa zahtevima tržišta i novim sredstvima poslovanja. Tako odavde godišnje izađe više od sto hiljada mirisnih bočica, a porudžbine stižu iz svih krajeva sveta.

„Najveća ekspanzija je nastala kada je krenula korona. Tada je krenula i kupovina preko interneta. Trenutno su najatraktivnije note vanila i gurmanske note npr. šafran“, navodi marketing menadžer Petar Perić.

Uspehu doprinosi i to što porodicom, kažu, smatraju svih dvadesetak zaposlenih. Neki su tu i duže od decenije.

„Radila sam i kod drugih poslodavaca i sigurno se ne bih zadržala toliko dugo da taj odnos nije korektan i dobar. Ručno se proizvodi i uz pomoć mašina“, kaže diplomirana hemičarka Gordana Cekić.

Sirovine uvoze iz Francuske, a i sami su zasadili polja lavande, kako bi kozmetičkim proizvodima iz ove radionice dodali i eterična ulja. Uvećanje proizvodnje i nova tržišta novi su ciljevi koje, kako su naučili od roditelja, uvek moraju imati pred sobom.

 

(RTS)


Ostavite komentar