Meštani Kosovice obnavljaju crkvu

U ovoj crkvi se, po predanju, pričestio deo vojske pred Kosovski boj, a u povratku mnogi od njih upravo su tu podlegli ranama. Zato i mesto dobi ime Kosovica. Današnji hram koji je, kako se veruje, podignut u 19. veku na temelju prvobitne, srednjovekovne crkve, obnavljaju žitelji podgolijskog sela.

„Trebalo je prije njoj povesti računa i srediti je, urediti. Treba da se zagradi, da se uredi, a inače što se tiče ovo je za nas starije ljude Bog. Znači dobro je. Valja i za mlađe da se tu skupljamo da vršimo obrede, da prikađujemo za slavu i za sve“, smatra Rajko Orestijević, iz Kosovice.

„To je veliki obraz da se vidi šta je urađeno da se napravi za sve meštane da ima neka uspomena. E, uglavnom da ima neko da dođe i mlađi i mi da još dok smo živi da uđemo u tu crkvu“, kaže Žarko Đokić, zvonar.

Obnova svetinje posvećene kosovskim junacima već je počela, jer su se uz lokalnog sveštenika i žitelje Kosovice mnogi odazvali akciji prikupljanja novca i građevinskog materijala.

„Svi su iz Ivanjice i ovde koji pripadaju, ovde koga imaju sahranjenog svoga, znači svi su dali učešće. Svi. Kad su dobri ljudi kad možeš sa dobrim ljudima da uradiš danas sve“ navodi Milka Đokić, iz Kosovice.

Uz crkvu Lazaricu, nedaleko od Ivanjice, podignutu na grobu Boška Jugovića, crkva Svetog Nikole u Kosovici još jedna je od svetinja koja se povezuje za period Kosovskog boja.

„Sve nekako navodi na to da je baš ovaj deo teritorije opštine Ivanjica vezan za taj period zaista i da je nepravedno to sve zaboravljeno i nije ispitano do kraja. Jer iako je predanje, treba verovati predanju našeg naroda koji je to očuvao godinama i prenosio sa kolena na koleno, a posebno nešto tako lepo hrabro i dragoceno“, ističe Aleksandra Ćurčić, pokretač inicijative za obnovu crkve.

I prepoznatljivi krov prekriven šindrom meštani Kosovice planiraju da rekontruišu, urede i ograde crkvenu portu. Da zaštićeno kulturno dobro i priča o kosovskim junacima ostanu budućim generacijama.

(RTS)


Ostavite komentar