Meštani Donje Toponice već godinu dana bez vode za piće

Izvorišta iz kojih su se decenijama snabdevali, naprasno su, prošle godine, presušila, zbog čega su meštani Donje Toponice bili prinuđeni da u seoski vodovod preusmere planinski potok, kako bi do njihovih domaćinstava stizala kakva – takva voda. Pokazalo se, kažu, vremenom, da to nije nikakvo rešenje i da je ona zbog svojih karakteristika, praktično neupotrebljiva.

“Kad padne kiša, ona se zamuti, peremo sudove sa njom, što je najgore, što može da dođe do neke epidemije. I to lečka, što smo mi priključili na toj rečici, za nepunih mesec dana, ta rečica presuši i mi faktički ostajemo i bez te tehničke vode”, navodi Zoran Šaranac, predsednik Odbora za vodosnabdevanje.

Oko dvesta stanovnika ovog sela, dovijaju se kako znaju i umeju da obezbede pre svega vodu za piće i pripremu hrane, a poseban problem imaju domaćinstva koja gaje stoku, jer i ona odbija da je pije.

Mihajlo Jeremić iz Donje Toponice kaže da po vodu ide u Malu Planu: “Non – stop tamo, ovde nema ništa, mutna, nikakva, nije ni da se umiješ, kad idem da se kupam, izađem više prljav, nego što sam otišao pre toga”.

„Ovo je već godinu dana da mi vodu nemamo, ne možeš sudove da opereš, ne možeš veš da opereš, ne možeš ništa da opereš”, dodaje Milica Pavlović.

Pokušaji da se u prethodnom periodu obezbedi stručna pomoć ili finansijska podrška lokalne samouprave do sada nisu dali rezultate, a meštani strahuju da su prepušteni sami sebi.

“7- 8 puta smo bili dole do Opštine, razgovarali smo, dolazili su i oni ovde, ništa, obećali su neku pomoć, ali to je slabo. Od dana do dana se to odlaže i tako, evo već godinu dana kakvu vodu koristimo”, naglašava Dušan Mitrović iz Donje Toponice.

U Gradskoj upravi Prokuplja, RTS-u je potvrđeno da su upoznati sa problemom meštana Donje Toponice i da rade na njegovom rešavanju.

(RTS)