Melenci: Koje olakšice očekuju pčelare od 1. maja

Pčelar iz sela Bašaid kod Kikinde Radovan Žeravica se odlčučio da lekovitim biljkama i drugim prirodnim sastojcima obogaćuje med i tako dobije viši oblik prerade. Smatra da tržištu uvek treba ponuditi nešto novo.

„Moramo da održimo kvalitet meda, to postižemo sa bazarima i prodajom čistog meda. Znači trebalo bi da prijavljujemo mi ove falsifikatore meda. A čist med, kao med nema tako veliku dobit. Znači moramo tu da se malo bacimo i na dodatke”, navodi Radovan Žeravica, pčelar iz Bašaida.

Kao jedan od načina promocije prirodnog meda u Melencima kod Zrenjanina su organizovali sajam pčelinjih proizvoda.

Branislav Mijatov, iz Društva pčelara „Rusanda“ u Melencima ističe da je gorući problem falsifikovan med: “Mislim da bi to država trebalo da povede računa o žešćoj kontroli meda. Što se nas proizvođača tiče mi sigurno proizvodimo kvalitetan med, a dokaz za to je jednostavno da otkupljivači kod nas kad dođu uzimaju uzorke i neće ga uzeti ako med nije dobar, ako nije kvalitetan. Oni rade analizu“.

Stručnjaci predlažu da se poljoprivrednici i pčelari udružuju tokom perioda oprašivanja biljaka i pčelinje paše, jer se tako obostrano povećavaju prinosi.

„Zavisi od biljke, ali otprilike minimalno 30 do 50 posto povećava prinos tamo gde su pčele u toj poljoprivredi”, savetuje Bege Huljaj, doktor veterinarske medicine.

Pčelari tokom aprila imaju i obavezu da prijave stanje na pčelinjaku i broj košnica nadležnoj veterinarskoj službi. Od toga zavise i subvencije, koje su ove godine više u odnosu na lane za 200 dinara i iznose 1000 dinara po košnici.

(RTS)