Medveđa: Osveštani temelja kuća za socijalno ugrožene porodice

 

Pod tuđim krovom, čestiti, vredni sa skromnim primanjima Dragan i Tanja školuju 2 ćerke i sinove – blizance. Posle četvrt veka podstanarskog života u Medveđi sreća i spokoj. Obradovali su ih gosti iz Eparhije niške. Porodica Milenković prva će dobiti novi dom.

„Ja znam da ovo nikad ne bi mogao sam da rešim bez pomoći Eparhije niške, naše opštine”, zahvalan Dragan Milenković, iz Medveđe.

„Stvarno sam srećna. Još podstanar ceo život, mučiš se”, dodaje Tanja Milenković, Draganova supruga.

Podstanari su i Neškovići sa šestoro dece, 17 godina se sele iz kuće u kuću. Žive od rudarske plate u 2 sobe pune vlage. Od leta imaće bolje uslove.

„Ovo je ključno pitanje što bi rekli za nas. Najveći problem što bi mogli da rešimo“, navodi Radoš Nešković, iz Medveđe.

Uz tešku svakodnevicu prate ih i bolesti. Desetogogodišnji Vasilije ima tumor na mozgu i Stardž-Veberov sindrom, 4 godine stariji brat Vukašin boluje od epilepsije.

„Hvala Bogu dobili smo krov nad glavom što nam mnogo znači ponajviše zbog dece, za Vasilija mi mnogo, mnogo znači“, ističe Jelena Nešković, Radoševa supruga.

Gornja Jablanica prednjači po broju višečlanih porodica na jugu zemlje. Za najugroženije počinje novi život zahvaljujući humanitarnoj akciji Eparhije niške. Na zemljištu koje je ustupila i komunalno opremila Opština Medveđa postavljeni su i osveštani temelji kuća.

Episkop Niški gospodin Arsenije kaže: „Ovo je najveći za sada možemo reći naš projekat, a to je izgradnja kuća za potrebe porodica koje nemaju svoj krov nad glavom, a koje imaju troje i više dece.“

„Mi ćemo učestvovati u svim drugim akcijama zajedno sa predstavnicima Eparhije niške i pomagati na svaki mogući način”, navodi Dragan Kulić, predsednik Opštine Medveđa.

Podrška stiže od brojnih humanitarnih organizacija iz zemlje i dijaspore.

„Naša organizacija je svakako opštinu Medveđa stavila kao jednu od opština od prioriteta“, navodi Igor Stevanović Orelj, iz Organizacije „Srbi za Srbe“.

Prva će biti useljena polovinom juna. U izgradnju i opremanje kuće biće uloženo 45.000 evra. Svaka će imati 63 kvadrata.

Eparhija niška poziva sve ljude dobre volje da se priključe humanitarnoj akciji slanjem poruke na broj 4018. Donacija može da se uplati i na dinarski račun 265-4050310001316-72. Kontakt za detalje akcije 066/8288-918.

(RTS)


Ostavite komentar