Mapirana srpska vojnička groblja iz Velikog rata

Na sajtu srpskiratnimemorijali.srb mogu se naći podaci i imena 680 srpskih vojnika, učesnika proboja Solunskog fronta. Do sada su istražena groblja u Kragujevcu i Krivaji, 2 u Severnoj Makedoniji i Staro groblje u Nišu.

„Čovek ukuca Petar Petrović, pojave se 3 Petra Petrovića, pogleda ime oca ili mesto odakle je čovek rođen, fokusira se na jedno ime, vidi njegov dosije i da je to taj čovek, ali vidi i mapu“, navodi Miroslav Veličković, iz udruženja „Kajmakčalan“.

U timu je 6 članova, većini je neko od predaka učestvovao u Velikom ratu.

„Moj pradeda je isto bio solunac i njegova četiri brata. On je prošao solunsku golgotu i na kraju završio u Nišu i tu umro od tifusa, a da ne stigne do rodnog sela“, rekao je Miroslav Đorđević, istaživač.

Najveći broj spomenika i obeležja urađen je u 3D animaciji.

Miroslav Đorđević dodaje: „Posle 100 godina većina je spomenika je nečitka, dok se nismo modernizovali, napravili smo sada jednu kutiju koja osvetljava sa strane, pa možemo i u toku dana kada nije jako sunce da to radimo“.

„Ako se fokusiramo samo na teren Solunskog fronta, trebaće 3-4-5 godina da se sve istraži proveri i publikuje. Ako pričamo i o Africi i nekim drugim zemljama, to je posao za ceo život“, smatra Miroslav Veličković, iz Udruženja „Kajmakčalan“.

Pretpostavlja se da je tokom proboja Solunskog fronta poginulo oko 30.000 srpskih vojnika. Oko 9.000 sahranjeno je van linije fronta, na 81 lokaciji.

(RTS)


Ostavite komentar