Manastiri na Babičkoj gori duže od pet vekova čuvaju pravoslavlje

Leskovac i leskovačka kotlina u magli. Predivan pogled sa Babičke gore na grad i predeo čiji su stanovnici duboko vezani za svoju zemlju i svoju veru. A duhovna magla je decenijama, naročito u drugoj polovini dvadesetog veka, prekrivala ovo područje.

Manastiri na leskovačkoj Svetoj gori stajali su kao nemi svedoci i duhovni putokazi. Kako se magla razbijala tako su se manastiri i obnavljali, a narod im se sve više vraćao. Manastir Svetog Jovana Preteče i Vavedenja Presvete Bogorodice podignuti su s kraja 15. i početkom 16. veka. Oba se vezuju za pripadnike porodice Kantakuzin. Ovaj posvećen Svetom Jovanu Krstitelju specifičan je i po tome što je najstariji manastir u Srbiji koji je freskopisan i na spoljašnjim zidinama.

“Manastir je osnovan 1517. godine ktitor manastira je Andronik Kantakuzin. I sad se verovatno ljudi pitaju odakle Kantakuzini ovde u Srbiji baš na Babičkoj Gori. Interesatno je da je Jerina Kantakuzina bila udata za despota Đurđa Brankovića te je sa njim došao i jedan deo porodice Kantakuzin u Srbiju. Unutar manastira imamo još jednu fresku Isusa Hrista kao starijeg čoveka odnosno kao dede što je jako retko. Teolozi i istoričari smatraju da je u pitanju prikaz Boga oca”, navodi Đorđe Mitrović, istoričar.

Manastir Vavedenja Presvete Bogorodice smešten je blizu sela Golema Njiva. Manastir je kompletno živopisan 1499. godine i predstavlja poslednji model raške škole.

“Žena Jahe Kantakuzina i njegova braća i njegovi sinovi njih 4 su došli ovde nakon njihove smrti i zamonašile se i osnovale ovaj manastir. Njihova imena su Teofa, Marta, Marija i Ksenija. Mi sad idemo do sela Crkovnica. Smatra se po nekoj legendi da je na teritoriji tog sela bilo 40 crkava i zbog toga i mesto ponelo taj naziv. Danas se tamo nalazi manastir posvećen Svetom Simeonu Stolpniku i on takođe datira iz 16. veka”, kaže Đorđe Mitrović, istoričar.

Ova dva manastira, kao spomeničke celine nalaze se pod zaštitom države još od 1983. godine, ali da nije bio leskovačke lokalne samouprave bili bi izloženi zubu vremena i od zaštite ne bi bilo ništa. Jašunja, Golema Njiva, Crkovnica sela na obroncima Babičke Gore čuvaju tajne leskovačke svete gore. Te tajne tek treba otkrivati. Ali sve u svoje vreme. Magla se ne razbija tako lako.

(RTS)