Mali divovi iz ljubičastog sveta

,,Budi srećan! Ovo je za one koji se bore za život!-samo su neke od poruka, koje su mitrovački mališani na svojim crtežima ispisali povodm Svetskog dana prevremeno rodjene dece. U odvašnjoj bolnici, od hiljadu beba, sedamdeset se rodi pre vremena, a da prežive i  rastu sa manje izazova,  najviše im pomažu roditelji i pedijatri.

„Rođena je prvog dana sedmog meseca u Novom Sadu  i od tada se suočavamo sa raznim dijagnozama od kojih je ostala cerebralna paraliza. Ono što nemamo u Sremskoj Mitrovici ,sve vežbe uglavnom radimo kada deca malo porastu a i dalje su ima potrebne vežbe,plaćamo sami i možda bi trebalo da se poradi da bude više vizioterapeuta“ kaže Sabina Grujić, Ivanina mama.

„Kod nas je konkretno problem sa šakama i sa prstima. Postoje roditelji koji možda nisu svesni problema svog deteta i mislim da ne treba to da, onako, zataškavaju. Deci treba pomoći, nije sramota obratiti se, postoje organizaciju kao što je ,,Mali div“ dodaje Nikolina Mihailović, Janina mama.

,,Drago mi je što Sremska Mitrovica organizuje ova neku manifestaciju da možemo upoznati roditelje koji se možda tek da se susretnu sa time i da znaju šta ih čeka i da mogu da nam se obrate za pomoć“ ističe Tamara Gvoka, Nađina mama.

Pedijatri kažu da su izazovi različiti u zavisnosti od gestacijske nedelje  u kojoj su bebe preveremeno rodjene i vrste problema.

„Nivo preživljanja takve dece se povećao ali zaista nekad nismo u mogućnosti da uradimo bas sve. Vodeći faktor rizika kod takve dece je do prve godine života.  A svakako, drugi faktor rizika je kod dece starije odnosno izmedju dve i pet godina, tako da i ta deca koja su prevremeno rodjena , koja nam prezive, kasnije  imaju posledice sa kojima treba da se izborimo“ ističe dr Jovan Nikolić, načelnik Školskog dispanzera u Sremskoj Mitrovice.

U svoj ljubičasti svet, kao znak solidarnosti na svetski dan , mali borci iz Sremske Mitrovice, uvrstili su  izložbu nastalih  radova.

(RTS)


Ostavite komentar