Mala škola prirodnih nauka na niškom PMF

Jana Durmišević zavolela je informatiku još pri prvom susretu a sada je kaže već sasvim sigurna da će joj to biti životi poziv. Priliku da nauči još nešto novo dočekala je oberučke.

“Pre svega mislim da je ovo jedno dobro iskustvo za neki moj dalji rad a onda i sve ostalo”, kaže Jana Durmišević iz Pirota.

Poput Jane još oko sto pedest učenika nadarenih za informatiku i prirodne nauke, moći će da u želji za znanjem ode korak dalje.

Sa polaznicima će raditi stručnjaci sa Priridno matematičkog fakulteta. Neki od njih su na svetskim listama najuspešnijih naučnika a ravo da pohađaju ovu jedinstvenu školu stekli su na osnovu testiranja kojima su utvrđene njihove sklonosti i sposobnosti.

“I ako je 1.000 učenika u jednoj školi jedno 15 je nadarenih. E sad da l’ će od toga da bude 3 za matematiku, 2 za hemiju, to mi pokazuju ovi naši testovi inteligencije”, objašnjava Dragan Topisirović, direktor Regionalog centra za talente.

“Cilj je da im pružimo nešto što ne mogu da imaju u svojim školama i multidisciplinarnostpreklapanje šest , da razviju svoj put u nauci, da razviju nove naučne ideje, da otvore neka nova poznanstava i da na kraju krajeva budu i studenti našeg fakulteta”, kaže prof. Milan Zlatanović.

Nastava će se održavati svake subote do kraja školske godine i ko zna , možda se baš ovde, među ovom nadarenom decom, krije neko novo veliko ime u svetu nauke.

 

(RTS)


Ostavite komentar