Mala Gospojina okupila vernike na Kosovu i Metohiji

Dani opštine Gračanica počeli su na Veliku a završavaju se obeleževanjem male Gospojine. Nekoliko desetina vernika prisustvovalo je liturgiji i učestvovalo u litiji glavnim ulicama Gračanice. Usledilo je rezanje slavskog kolača i molitva.

“Da se pomolimo Gospodu Bogu i našoj gospi da nam da snagu i volju da se borimo za ostanak i opstanak na ovim prostorima“, ističe Ljiljana Šubarić, predsednica Opštine Gračanica.

A Gračanica je danas centar Srba južno od Ibra i jedna od najbrojnijih srpskih opština na Kosovu.

“Gračanica je danas nešto najvrednije što Srbija ima da ponudi svetu – srpska Sikstinska kapela, galerija fresaka i dokaz da je Srbija nekada bila razvijena zemlja i da se ubrzano razvijala,“ objašnjava Aleksandar Gudžić, istoričar.

Pored zadužbine kralja Milutina iz 13 veka, pod zaštitom UNESK-a. U atarima Gračanice je i arheološko nalazište Ulpijana iz vremena rimske imperije, te skoro obnovljeni manastir Svetog Dimitrija.Na teritoriji opštine otkriveno je devet crkvišta, a desetak srpskih sela ima svoju crkvu. Turizam je na uzlaznoj liniji.

“Ono sa čim možemo da se pohvalimo kao turistička organizacija opštine Gračanica, je rad na razvoju manifestacionog turizma, i na razvoju tradicionalno, gastronomije po kojoj smo, sudeći prema povratnim informacijama od turista prepoznatlji “ naglašava Sandra Đokić, direktorka Turističke organizacije Gračanica.

Povodom slave opštine Gračanica, jedne od najmlađih opština na Kosovu, održana je i svečana akademija, a obeležavanje slave biće završeno koncertom ansambla “Venac”.

(RTS)


Ostavite komentar