Mačva: Topla jesen odložila kiseljenje kupusa

 Dejan Gladović iz Dublja, kupus proizvodi na dva hektara. U odnosu na prošlu godinu, prodaja kupusa je kako navodi, znatno slabija.

„Toplo vreme, slabo ide prodaja, slaba je potražnja. Ni cena nije nešto, ali da ne bude da stalno kukamo. Nije nam toliko ni bitna cena, samo je bitno da se ovo skloni sa njive, da se uzmu neke pare što su uložene’’, kaže Dejan Gladović iz Dublja.

Zbog suše, proizvodnja je ove sezone bila zahtevnija nego inače.

,,Kiše nije bilo od kako je kupus rasađen, navodnjavanje maksimalno. Prodaja nije išla uopšte. Kod mene je stigao pre desettak dana na drugoj njivi. Proda se tona – dve dnevno, a trebalo bi pet do sedam tona minimalno’’, dodaje Gladović.

Uz nove sorte, u Mačvi proizvode i one koje kupci tradicionalno kupuju već godinama.

,,Glavice su, ima poneka krupna. Traži se sitnija roba, imamo takvog 80%, ima nešto malo i krupnijeg. Sorti ima dosta, ima kvalitetnih i dobrih i novih i starih, ja sam na sortama bravo i potomak, zbog prodaje. Hektar i po potmoka, pola hektara bravo. Ima i novih sorti, proba, da vidimo kako će ići. Kupci su čuli, i traže jedno i ti to moraš da proizvedeš. Cena na veliko je kod mene, ne mogu da ga dam bolje od 15 dinara kod mene kući u dvorištu, u rinfuzi. Dajem ga na 15 dinara, i to teško. To je minimum minimuma. Ali, opet, tu su prinosi veliki, i bude nešto’’, ističe Dejan.

U rodnoj godini, rodi oko 80 tona kupusa po hektaru. Veću prodaju, i veću cenu, proizvođači očekuju sa hladnijim danima.

(RTS)


Ostavite komentar