Loznica u susret veku radiofonije u Srbiji

Prvog oktobra 1924. godine Radio Beograd se prvi put oglasio sa radio-telegrafske stanice u Rakovici 1. U predvečernjem terminu od sat vremena prenošeni su koncerti, čitane vesti, servisne informacije. Vesti su pripremali novinari „Dnevnih novosti“ i „Politike, a muzički deo programa direkcija Beogradske opere.

„To je bio prvi elektronski medij na Balkanu, jedan od najstarijih u Evropi. On je bio deveti u Evropi, zamislite, na primer, radio Beč je istog tog dana počeo sa radom, radio Pariz je počeo samo šest meseci ranije, a na primer Moskva nije imala svoj radio“ navodi Goran Vilić, istoričar u muzeju Jadra.

Emitovanje radio programa tri puta nedeljno – utorkom, četvrtkom i subotom, bilo je prava senzacija za sve Beograđane koji su signal čuli najbolje. Radio aparate posedovali su samo retki, zabeležen je samo 61 pretplatnik.

„Onaj ko bi imao radio aparat, onda ovi ostali komšiluk, maltene čitava ulica je dolazila i slušali su taj program. Zatim, postavljeni su veliki radio prijemnici u najznačajnijim lokalima“, dodaje Goran Vilić.

Stalni program radio je počeo da emituje 24. marta 1929. godine. Program je najavila Jelena Bilbija Lapčević.

„Prvi signal je takt jedne stare dobre starogradse pesme stare nekih 200 godina koja se zove „Milkina kuća na kraju“, inače u tim prvim emitovanjima glumci su govorili uživo iz studija, muzičari, na primer, velikani beogradske opere su uživo izvodili tu svoj program u studiju“ ističe Goran Vilić.

Na izložbi u muzeju Jadra prikazno je oko 20 radio aparata iz Gligorićeve kolekcije nastalih u periodu od pokretanja Radio Beograda do Drugog svetskog rata.

(RTS)


Ostavite komentar