Ljubičevo – oaza za građane Požarevca i goste

Kada ste poslednji put prošetali ili popili kafu sa pogledom na zeleni pejzaž sa belim ogradama padoka, kroz koji prolaze prelepi konji i ždrebad, dok su deca na igralištu, avantura parku, u zoo vrtu, voze bicikl, trotinet ili igraju fudbal na livadi. Požarevljani to mogu svakog dana jer se Ergela Ljubičevo nalazi na samom obodu grada.

„Deca vole da vide konje, razne životinje da se igraju u zabavnom parku, imaju dole igralište i nama je super zato što se deca lepo igraju“, kaže jedna sugrađanka.

Od ove godine organizovana je i škola jahanja u kojoj početnici mogu da se upoznaju sa konjima i prođu osnovnu obuku. Oni uporniji, možda postanu i deo budućeg endjurans tima čije je osnivanje u planu.

„Mogu da vam kažem da je reakcija fantastična bila i van svih očekivanja. Morali smo brzo da se prilagodimo da će toliki odziv da bude i dece i naših sugrađana“, navodi Marko Brezijanović, trener u školi jahanja Ergela Ljubičevo.

Pre samo nekoliko godina Ergela Ljubičevo bila je na ivici opstanka, a sada se javljaju turisti iz cele zemlje zainteresovani da ovde provedu i vikende.

„Trebaju nam smeštajni kapaciteti, to je sada ono za čim je najveća potražnja. Ljudi bi ostali vikend ceo. Smeštajni kapaciteti koji bi bili u blizini Ljubičeva ili u samom Ljubičevu. Zatim možda još nekih sportskih terena“, kaže Mirko Stojanović, direktor Ergele Ljubičevo.

U Ergeli Ljubičevo koja se prostire na 330 hektara, trenutno živi 75 konja a ove godine biće ukupno 15 prinova.

(RTS)