Leskovačke „Lavice“ – od predsrasuda o ženskom fudbalu do reprezentacije

Fotografije od pre dvadeset godina Ivana Milenkovića i Anu Stojanović podsećaju na dane kada su osnovali ženski fudbalski klub u Leskovcu. Nije bilo lako. Razbijali su duboko usađene predrasude pa se i ime kluba samo nametnulo. Ana je postala reprezentativka Srbije, igrala je i u Subotici i na Farskim ostvrima , a danas je ponovo sa svojim Lavicama.

“Bukvalno je bilo tabu tema igrati fudbal u Leskovcu i uopšte u Srbiji. Danas je to mnogo drugačije mnogo lakše mnogo pristupačnije veći broj selekcija postoji”, kaže Ana Stojanović trener ŽFK „Lavice“ Leskovac.

U klubu danas trenira skoro sto devojaka i devojčica. Zoran Dunčić prati svaki trening i uživa dok gleda unuku Nađu.

“Jedan ozbiljan rad, temeljit rad i mogu da kažem čak i profesionalan rad”, smatra Zoran Dunčić iz Leskovca.

Lavice su trenutno treće u Prvoj ligi Srbije. Ekipa je mlada i talentovana pa za koju godinu sigurno treba očekivati i ulazak u super ligu.

“Naš klub trenutno broji 7 reprezentativki, to su uglavnom mlađe kategorije od 15 do 19 godina. To je golman Ninoslava Stefanović, Tara Kocić, Ana Radovanović, Nikolina Kocić, Jana Milošević, Tara Škorić to su sve devojke koje su u selekciji Srbije”, navodi Ana Stojanović ŽFK Lavice Leskovac.

”Očekujem samo dobru igru našeg kluba i da budemo koncentrisani na svakoj utakmici”, kaže Tara Kocić reprezentativka Srbije

Na pitanje ko joj se najviše sviđa od srpskih fudbalera Marina Đokić iz ŽFK Lavice Leskovac odgovara: „Tadić. – A neku fudbalerku našu znaš li koja je najbolj? – Jelena Čanković. Ići ćeš njenim stopama? – Da, sredinu igra.”

Lavice rastu iz godine u godinu. Zahvaljujući Ivanu Milenkoviću koji je već dve decenije sinonim za ženski fudbal na jugu Srbije uskoro će rešiti problem prostorija i svlačionica, ali svima je pogled usmeren ka novom gradskom stadionu gde će za koju sezonu sigurno zaigrati. To su zaslužile.

(RTS)