Leskovac: Zapušteni prostori između zgrada postaju dečja igrališta

Prostor obrastao u korov između stambenih zgrada u centru Leskovca za mesec dana dobiće novi, lepši izgled. Na platou površine 220 kvadratnih metara počela je gradnja savremenog dečjeg igrališta. Stanare, posebno roditelje sa malom decom, obradovala je ova slika.

„I treba da ima u ovom gradu više parkova za decu jer to njih ispunjava.“
„Ovo će biti baš atrakcija“, kažu anketirani.

„Radimo još zemljane radove, za dan dva biće mreža, ploča urađena, nakon toga kad sazri beton onda ide guma koja je zaštita za decu“, navodi Grozdan Kitanović, izvođač radova.

Početkom jula mašine stižu i u centralni gradski park. U dva kutka za dečju igru posebno leti je kao u košnici. Dotrajale ljuljaške, klackalice, tobogani, klupe biće zamenjeni novim mobilijarom. U obnovu igrališta biće uloženo 8 miliona dinara.

Donacijama i sredstvima iz gradskog budžeta svakog leta u proteklih 8 godina u Leskovcu niče novi park za igru. Grade se u skladu sa propisanim zahtevima pravilnika o bezbednosti dečjih igrališta.

„Zato se postojeća igrališta zamenjuju novim igralištima koja su bezbedna, koja se grade na podlogama, gumiranim podlogama. Tu se postavljaju sprave odnosno mobilijari sa sertifikatima“, ističe Novica Nikolić, direktor JP „Urbanizam i izgradnja“, Leskovac.

Uz igrališta Leskovčani će do kraja godine dobiti i tri teretane na otvorenom, u centru grada, u parku pored novog stadiona i u naselju „Solidarnost“.

(RTS)