Leskovac: Za trudnice besplatne dodatne analize

Dar je stigao u tridesetpetoj. Granica koja u trudnoći traži dodatni oprez i analize da se sve sumnje otklone, a porođaj bezbrižno dočeka. U Ankino naručje stigla je Magdalena.

„Po preporuci svog lekara na početku trudnoće uradila sam prenatalni test i to mi je bilo jako važno, naročito što se pri kraju trudnoće javile neke komplikacije i prvo što su svi lekari pri pregledu pitali da li su dobri rezultati prenatalnog testa. Hvala bogu rezultati su bili dobri i ja sam dobila zdravu devojčicu“, kaže Anka Ivanović, majka iz Leskovca.

Za neophodne neinvazivne prenatalne testove Anka je morala da izdvoji 80 000 dinara. Rade se uglavnom u privatnim klinikama, a koštaju do 800 evra. Finansijska pomoć stiže od grada Leskovca. O ispunjenosti uslova za nadoknadu odlučuje tročlana komisija poštujući utvrđene kriterijume.

„Ono što je jako dominantno danas to je jako veliki broj steriliteta, tako da se to lečenje steriliteta produži i obično trudnice budu u periodu od tridesetpete pa čak do četrdeset i više godina i onda su te žene u obavezi da odrade sve te testove koji isključuju rizike za genetske hromozomske bolesti i sve one trudnice koje imaju rizik sa prethodnim trudnoćama, uporne spontane pobačaje ili neke bolesti u porodici“, objašnjava dr Jasmina Zdravković Jovanović, ginekolog DZ Leskovac predsednica komisije.

Grad Leskovac širi mere populacione politike. Od početka godine udvostručena je i jednokratna novčana pomoć, umesto prvih 10 po 30 000 dinara dobiće 100 prvorođenih beba, nastavlja se sa podelom auto-sedišta.

„Mi smo odlučili da damo skromni, ali inovativni doprinos roditeljstvu u prilog tome upravo i ide ova mera koja se sastoji u refundiranju dela sredstava u iznosu od 20 000 dinara“, kaže Sanja Milošević, kabinet gradonačelnika Leskovca.

Zahtevi se podnose tokom čitave godine u Uslužnom centru .U odnosu na državne mere populacione politike ove na nivou grada deluju simbolično, ali svedoče o brizi za zdravo i brojnije potomstvo. Poslednjih godina Leskovac beleži blagi porast.

(RTS)


Ostavite komentar