Leskovac: Štrajk u „Juri“

Normu kraj fabričke trake oko 150 Jurinih radnika prve smene zamenilo je borbom za bolje plate i ne uslove rada. Ispred pogona transparentima su potvrdili reči predstavnika sindikata.

“Juče popodne su sve linije svi sektori dobili preteće poruke, svi moraju u fabriku, svi moraju na taj sastanak u 10 do 6 kako bi im saopštili da Jura odlazi zato što eto mi štrajkujemo, da se neke linije sele za Tunis, da neke linije idu za Niš, Raču”, navodi Predrag Stojanović, predsednik Samostalnog sindikata u „Juri“.

Obustava rada dela zaposlenih usledila je posle dva uzastopna jednosatna štrajka upozorenja. Zahtevi su povećanje plate za 20% sa trenutne minimalne zarade, ukidanje kažnjeničke politike bonusa, povećanje toplog obroka. Posle odrađene treće smene niko od radnika nije ostao u fabričkom krugu.

“Mi smo sad u trećoj smeni bili, šteta, ne možete da ostanete, ne smemo”.

“U suštini stvarno nam je minimalna plata tako da bi trebalo povećanje”, navode anketirani.

U 3 pogona južnokorejska Jura u Leskovcu zapošljava više od 3.000 radnika. Rad u prvoj, ali i drugoj smeni nije potpuno obustavljen.

Sanja Diskić, radnica Jure u Leskovcu kaže da je tu od početka 12 i po godina. Na pitanje kakvi su uslovi, odgovara: „Idealni”. “Niste medju štrajkačima?” – “Ne”, odgovara.

Prve pregovore sindikalci su napustili, poslovodstvo je zahteve juče saslušalo, poziv za pregovore danas čekaju. U prvobitnoj reakciji kompanija Jura kaže da prava radnika nisu ugrožena, a zahteve sindikata nazvala je nerealnim. Bojazan da bi deo proizvodnje Jura mogla da izmesti iz Leskovca nagoveštava i rukovostvo grada. Južnokorejska kompanija u Leskovac je došla pre 13 godina.Za otvaranje pogona dobila je državne subvencije i podršku lokalne samouprave.

(RTS)