Leskovac: Matične ćelije za Mariju Petronijević

Od osipa i bolova u zglobovima do borbe za život. U 4 meseca dijagnoza leukemija mešovitih linija, treći ciklus hemioterapije i saznanje da su matične ćelije jedina nada. 33-ogodišnja majka 2 devojčice, nema pravo na predaju.

“Koračam hrabro, muški što bi reko, ne želim pre svega zbog dece da odustanem, posle toga suprug, naravno i ja, apsolutno ne želim, ne želim da se predam”, navodi Marija Petronijević, iz Leskovca. Dodaje: „Kao da se ovo nekome drugome dešava, ako mi verujete apsolutno ne razmišljam o bolesti”.

U Svetskom registru za Mariju nije pronađen podudaran davalac matičnih ćelija. Usled genetskih sličnosti verovatnoća je da je tu, među sugrađanima.

Predrag Slijepčević, predsednik Udruženja „Leuka“ ističe da je neverovatan odziv: “Leskovac je enormno human grad, strahovito human, ljudi dođu i stanu u red, ovo jeste bukvalno spasavanje života. Imamo dve do tri nedelje, posle toga možda će biti kasno”.

Snažna, a svesna bolesti ne samo kao zdravstveni radnik. 2017. akutna leukemija odnela joj je oca.

“Ja sam već prošla sve ovo sa suprugom, sada moje dete, pitam se milion puta – zašto, ali molim se dobrim ljudima i milom Bogu da će on da usliši moje molitve”, navodi Vesna Petković, Marijina mama.

Ona je i majci uteha. Slama je jedino neizvesnost i pomisao na mlađu ćerku, 6-ogodišnju Danku koja je sa tatom na neurologiji u Tiršovoj. Od decembra čekaju dijagnozu.

“Za sebe ne razmišljam, ali za nju me duša boli, otišla je pod sumnjom na distrofiju mišića iskreno se nadam da to nije jer je to stvarno teško i za nju, ali i za sve nas”, zaključuje Marija.

Zato Marija mora da izgura ovu borbu. Zbog svojih devojčica što pre je neophodan donor. Četvrtak i petak u Leskovcu su rezervisani za humanost. 3 mililitra krvi za Mariju znače život.

(RTS)