Leskovac: Kako mlade sa smetnjama u razvoju osposobljavaju za samostalan rad

Papir, fine teksture i kvaliteta iznedren srcem. Strpljivo, ručno, onako kako se u Japanu pravi vekovima. Zahvat je najteži, kaže Danijela, ali iskustvo i upornost doneće veštinu, željenu debljinu, pa i izradu belog papira.

„Još se navikavamo, radimo postepeno, deluje da je jednostavno, uopšte nije jednostavno, postoje koraci koji su tako kao nebitni, ali su u stvari vrlo bitni, način na koji se odlepljuje od te šper ploče, ne sme da bude kriv, mora da bude prav“, objašnjava Danijela Gašić, predsednica Udruženja „Naš svet“.

Paklice koje pušači obično bacaju gde stignu, njima je sirovina za proizvodnju papira. Rade koliko ko može i želi. Kutije se rasklapaju i seckaju. U radionici trenutno Luka, Isidora i Uroš.

Uroš Stamenković, korisnik Udruženja „Naš svet“, kaže da voli da dođe tu, jer je prijatna atmosfera, a ima i drugare.

Zainteresovanost je presudna. Možda nije idealne debljine ili najbolje ispeglan, ali je njegovih ruku delo.

Luka Apostolović ističe: „Ovde pravim papir, to mi se više sviđa“. Na pitanje da li je dobro naučio, potvrdno odgovara.

A to i jeste cilj Udruženja, da se osamostale, osposobe za rad, da se druže i postanu vidljivi. Podrška roditelja je presudna.

„Ovo jako znači za nju, naročito druženje, radi koliko može, pauza je konstantno kad požele imaju i jako mi je bitna socijalizacija“ naglašava Gorica Jovanović, majka korisnice.

„Naš svet“ je pod okriljem organizacije „Naša kuća“. Ističu saradnju sa japanskom ambasadom i japanskom fabrikom duvana u Srbiji od kojih je stigla sva neophodna oprema. Očekuju i volontere iz Japana.

„Naš svet je doneo jedan prostor bez diskriminacije gde ima mesta za sve, gde mogu da dođu da se opuste, da budu korisni“ navodi Gordana Mihailović, koordinatorka Udruženja „Naš svet“, iz Leskovca.

Tek što su otvorili vrata udruženja stiže podrška građana, uskoro širom grada i kutije za odlaganje.

„Mislim da bi svi građani koji su pušači mogli da steknu naviku da bar na neki način pomognu članovima Udruženja“ smatra Bratislav Stamenković, iz Udruženja građana „I ja se pitam“.

Tako se čuvaju šume i životna okolina, ali i deci sa smetnjama u razvoju daruje sreća i ponos.

 

(RTS)


Ostavite komentar