Leskovac: Festivalske nagrade dečjem crkvenom horu “Branko“

Iz srca i duše pevaju i najzahtevnije melodije – duhovne, klasiku, svetovne, popularne. Jedini je hor koji se takmičio u dve kategorije. Uz veliki aplauz, zlato, srebro i specijalno priznanje za solističku interpretaciju.

„Ova nagrada nije samo moja već svih nas, ali mi je pripala čast da održim tu solističku tačku. Muzika je moja velika ljubav“, ističe Lazar Pešić, učenik 4.razreda O.Š „Josif Kostić“ iz Leskovca.

„Probe su veoma naporne, ali lepo nam je kad se družimo“, navodi Neda Stamenković, učenica 6.razreda leskovačke O.Š „Kosta Stamenković“.

Zajedništvo, posvećenost muzici, pravoslavlju, negovanju pravih vrednosti. 

„Ja sam malo nakon upisa u ovaj hor zavolela muziku, krenula sam i u osnovnu muzičku školu, a sada sam evo već četvrta godina srednje škole“, naglašava Ana Stojanović, maturantkinja Muzičke škole „Stanislav Binički“.

„Imaju motivacije, to jeste, ali veliki trud treba da se uloži. Mi se trudimo na različite načine pogotovo kod izabira programa“, kaže Jelena Lazarević, dirigent dečjeg crkvenog hora „Branko“.

U zemlji i na međunarodnim festivalima prepoznaju se po crkvenom vizantijskom napevu. Prošle godine u okviru dečjeg hora osnovana je škola vizantijskog pojanja.

„U svakoj numeri se jednostavno čuje ta dečja razdraganost i dečja radost uopšte za pevanjem, naročito za pevanjem na liturgiji”, ističe Siniša Stamenković, dirigent dečjeg crkvenog hora „Branko“.

Za podmladak ne brinu. Trogodišnja Dimitra se od sestara ne odvaja. Pažljivo sluša i uživa u probama. Repertoar za 11.rođendan hora je spreman. Obeležiće ga velikim koncertom u novembru.

(RTS)


Ostavite komentar